Lepo vreme mami na put. Ipak, budite oprezni za volanom VIDEO

Pred nama je vikend i lepo vreme, mnogi će već danas na put, pa treba očekivati pojačan intenzitet saobraćaja u celoj Srbiji.

Izvor: B92

Petak, 15.05.2020.

15:09

Lepo vreme mami na put. Ipak, budite oprezni za volanom VIDEO
Foto: B92/NÆ

Iza nas su dani u izolaciji, a u mnogima od nas želja da se nadoknadi propušteno, ode u prirodu, na kraći odmor. Sve to može, ali bez žurbe, jer je prekoračenje brzine najčešći uzrok saobraćajnih nesreća.

U poslednjih osam dana je bilo preko 700 saobraćajnih nezgoda u kojima je poginulo 7 osoba, a među njima su bila i 2 motociklista i 1 biciklista. Ovo je prilika da uputimo apel našim vozačima koji kreću na put.

"Motociklisti i biciklisti su kategorije učesnika u saobraćaju koje su posebno ugrožene u ovom periodu, na početku sezone vožnje dvotočkaša. Sve ih je više na našim ulicama", kaže Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije.

On podseća i da se ovih dana vraćamo u redovan režim saobraćaja, posle jednog perioda od oko dva meseca koji je bio obeležen izolacijom.

"Apelujem na vozače motocikala i bicikala da posebno budu oprezni, a i na vozače putničkih i drugih vozila da obrate pažnju na njih".

Saobraćajna policija ovih dana vrši kontrole na putevima, pa osim merenja brzine kretanja, kontrolišu i da li vozač i putnici koriste sigurnosne pojaseve, a vozače koje zaustavi policija će podvrgnuti i alko-testu.

Koji su najčešći prekršaji u saobraćaju ovih dana?

"Prekoračenje brzine je, svakako, ubedljivo najčešći prekršaj. Moram da kažem da iako smo imali period od skoro dva meseca u kojima je režim saobraćaja bio limitiran, imamo i dalje veliki broj slučajeva prekoračenja brzine, nekih 70.000 za prva četiri meseca ove godine. Pored toga, i dalje je prisutno nekorišćenje pojasa u velikom broju, kao i veliki broj vozača isključenih iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom alkohola - njih preko 10.000, i više od 15.000 vozača koji su sankcionisani zbog prekršaja nedozvoljenog korišćenja mobilnog telefona u vožnji."

Da li smo se ovih dana previše opustili kada je u pitanju ponašanje u saobraćaju? Da li smo zaboravili da vozimo posle ovog vanrednog stanja?

"Vraćamo se u neki režim redovnog saobraćaja, pa je više i saobraćajne policije sada na putevima koja vrši kontrolu. Više je saobraćaja na ulicama, više je pešaka, na kraju krajeva i motocikala i bicikala, biće i više kontrola, tako da apelujemo da građani poštuju saobraćajne propise, kako bismo nastavili sa pozitivnim trendom smanjena broja saobraćajnih nezgoda."

Da li apeli uopšte imaju efekta?

Pred nama je lep vikend, a već danas će neki verovatno krenuti na put, pa treba očekivati pojačan intezitet saobraćaja. Iza nas su dani u izolaciji, a kod mnogih od nas je prisutna želja da se nadoknadi propušteno i da odemo u prirodu na kraći odmor. Sve to može, ali bez žurbe. Međutim, sada kada je završeno vanredno stanje, očigledno smo nastavili po starom.

"Nastavili smo po starom. Nakon gotovo dvomesečne pauze, koja jeste rezultirala smanjenjem stradanja u saobraćaju, dolazimo u momenat kada odjednom imamo sve motorizovane dvotočkaše, s jedne strane, s druge strane sezona je i poljskih radova, tako da je i veliki broj traktora takođe na putevima", kaže Jasmina Milošević, direktorka Agencije za bezbednost saobraćaja.

"Dolazimo u onu situaciju koja je tipična za ovo doba godine, a to je pojačani intezitet saobraćaja, pogotovo kada su dani vikenda u pitanju, pa želimo da pozovemo na oprez i poštovanje saobraćajnih propisa." A da li nas uopšte neko sluša? Vi ste rekli da su u 2019. godini stradale 534 osobe u saobraćaju. Pa nama ne treba uopšte korona?!

"To je globalni problem. Ako pogledate, milion i po ljudi godišnje pogine u saobraćajnim nesrećama u svetu, a od krorone je do sada umrlo oko 300.000 ljudi."

"Globalno gledano, ne postoji bolest koja odnese više života tokom godine od broja onih koji stradaju u saobraćaju".

Pogledajte ceo prilog iz današnje emisije TV Prva posvećene problemu bezbednosti saobraćaja:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: