Test: Ford Focus 1.0 EcoBoost ST Line – traže se krivine

Četvrta generacija Focusa donosi drugačiji karakter u odnosu na prethodne. Sportske crte su više nego izražene, pogotovo u "ST lajn" opremi, sa tvrđim ogibljenjem i direktnijim upravljanjem.

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.04.2020.

09:00

Test: Ford Focus 1.0 EcoBoost ST Line – traže se krivine
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4378/1825/1471 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2700 mm

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Od novog Ford Fokusa svi imaju velika očekivanja, s obzirom da je do sada važio za sam vrh ponude C segmenta.

U ponudi je čak pet linija – klasični "trend", sportski "ST lajn", bogato opremljeni "titanijum", luksuzni "vinjale" i avanturistički "aktiv" sa ofroud detaljima.

Kao i do sada, kupcima su na raspolaganju hečbek, karavan i sedan.

Ponuda motora je slična kao kod prethodnika, s tim što su sve mašine unapređene tako da ispunjavaju najnovije Euro 6d-Temp standarde.
Ford Focus 1.0 EcoBoost: zapremina 999 ccm; snaga 92 kW (125 KS) pri 6000 o/min; maks. o. mom. 170 (200 sa overbustom) Nm pri 1400-4500 o/min
Ford se potrudio da u odnosu na konkurenciju nešto drugačije konfiguriše pakete opreme novog Focusa.

Standardna oprema je dosta bogata u smislu komfora, ali, na primer, sistem za automatsko kočenje u cilju izbegavanja sudara ili ublažavanja njegovih posledica treba doplatiti, čak i na bolje opremljenim verzijama.

Na sreću ili nesreću to je uticalo na nižu cenu. Konkretno, Focus "trend edišn" sa 1.0 motorom od 100 KS može da se nabavi po ceni od 16.990 evra, a za te pare dobija se i dodatna oprema u vidu dvozonske automatske "klime", prednjih i zadnjih parking senzora, tempomata i metalik boje.

Za tri hiljade evra više može da se kupi Focus "ST lajn", kakav smo i mi testirali.
Ova linija opreme podrazumeva dosta drugačiji izgled vozila u smislu sportskih branika, bočnih spojlera, tamnijih alu-felni prečnika 17 inča, zatamnjenih farova, pa čak i sportskog ogibljenja.

Iako je svega tri hiljade evra skuplji, ovakav Focus ima 1.0 turbo-benzinski motor veće snage, sa 125 KS i dosta dodatne opreme koja je uključena u navedenih 19.990 evra.

To su LED farovi i LED zadnja svetla, premijum Bang & Olufsen ozvučenje sa deset zvučnika, kamera za prepoznavanje saobraćajnih znakova o ograničenju brzine, adaptivni tempomat, prednji i zadnji parking senzori, dvozonska automatska "klima" i metalik boja, odnosno dvobojna karoserija, kao u slučaju našeg test automobila koji ima atraktivni crni krov.
Ovako opremljen auto izgleda veoma atraktivno i vrlo sportski. Karoserija je upadljivo niska zbog drugačijeg ogibljenja.

Nisko se i sedi, tako da su noge skoro ispružene, pogotovo kada se pedala kvačila pritisne do kraja.

Test primerak ima i mnoge dodatke koji upotpunjavaju atmosferu – beskontaktno otključavanje, električno preklapanje retrovizora sa osvetljavanjem prostora oko vozila, grejač vetrobrana, grejač volana i sedišta...

Crveni štep na sedištima, volanu i oblozi aluminijumske ručice menjača takođe ostavlja sportski utisak. Odmah otkrivamo i ogroman prostor za odlaganje mobilnog telefona sa bežičnim punjenjem.
Izbor materijala je nešto drugačiji nego ranije. U tapacirungu vrata je neuporedivo manja površina pod sunđerastom tkaninom, dok je ostatak od mekane plastike dosta grube teksture sa presovanim dezenom koji asocira na štep.

Sa druge strane, itisonom obložena pregrada za flaše više priliči imidžu Focusa, kao jednog od najkvalitetnijih automobila u klasi.

Pozadi je zaista dosta mesta i za glavu i za kolena, iako smo vozačevo sedište solidno pomerili unazad.

S obzirom da se sedi relativno nisko i uspravno, a da pod nije izdubljen, butine odrasle osobe nemaju potpun oslonac, što je inače karakteristično i za SUV model Kuga.

Prtljažnik je relativno plitak, s obzirom da se u njegovom dnu nalaze rezervni točak i sabvufer. Ima čak dve svetiljke, sa obe strane, i zakačaljke za kese.
Prtljažnik: 375/1354 l
Čuveni, više puta nagrađivani 1.0 "ekobust" trocilindarski turbo-benzinac u Focus se ugrađuje u tri varijante snage, sa 85, 100 i 125 konjskih snaga. Kod nas nije dostupna najslabija a mi ovaj put testiramo najjaču varijantu.

Na leru su maksimalno eliminisane vibracije specifične za trocilindarske motore ali ne i karakterističan zvuk.

On je u svakom trenutku prisutan, i na niskim i na visokim obrtajima. Šta više, apsurd je da se najmanje čuje na auto-putu pri velikim putnim brzinama.

Zvučna izolacija je toliko dobro urađena da nema čak ni šuma Tigar zimskih guma sa novom šarom, već do putnika tiho dopire samo kovitlanje vazduha.
Najbolji deo novog Focusa su ubedljivo motor i ogibljenje, bar kada je u pitanju "ST lajn".

Neverovatno je koju količinu snage isporučuje mašina zapremine 999 kubika, i ne samo to. Način na koji prima gas i u kom opsegu obrtaja je ništa manje fascinantan.

Iz mesta kreće kao dizelaš, dovoljno je samo da pustite kvačilo, bez straha da će se ugasiti.

To što povlači već od hiljadu obrtaja je samo po sebi sjajno i specifično za najnovije motore, ali kojim intenzitetom, to je tek priča za sebe.

Jednostavno, u poređenju sa dojučerašnjim motorima ovog tipa (do pre samo godinu-dve) nema "knedle", čekanja, turbo-rupe... Ubrzaće u kom god da ste stepenu prenosa, na bilo kojim obrtajima.

Posebno su dobro propračunati prenosni odnosi menjača, pa nema stajanke kada iz nižeg prebacite u viši stepen prenosa, već motor glatko prihvati novu brzinu i odmah povuče.
Koliko god to zvučalo neprikladno, Fordova 1.0 mašina je prilično sportska.

Tu je i selektor režima rada sa "normal", "eko" i "sport" položajima. Ovaj poslednji je tek nešto malo oštriji od standardnog, pa ga nismo često koristili s obzirom da se posle svakog "gašenja" vrati na "normal".

Sve u svemu, priznajemo da nas je mašina fascinirala kako se i koliko lako "vrti". U odnosu na slabije verzije koje maksimum snage dostižu već na 4500 obrtaja, ova ima limit na 6000 obrtaja.

Interesantno je kako počinje snažno da vuče od vrlo niskih obrtaja, ne gubeći entuzijazam ni preko 5000 obrtaja.
Uz redovna nagla ubrzanja ali sa održavanjem konstantne brzine u najvišem stepenu prenosa postigli smo prosek od 7,8 litara po gradu i vrlo niskim temperaturama. Sporo dostiže radnu temperaturu pa su kratke relacije krivac za nešto veći prosek.

Pri 130 km/h u šestoj brzini obrtomer je na oko 2900 obrtaja i tada troši između 6,5 i 7,5 litara u zavisnosti od pravca vetra.

Iznenadilo nas je i to što nije potrebno da se menjač vrati stepen-dva naniže da bi se ubrzalo pri toj brzini. Elastičnost je definitivno jedna od najboljih osobina ovog motora.

Ništa manje fascinantno nije ogibljenje. "ST lajn" donosi ne samo vizuelne razlike u odnosu na ostale verzije, već i dosta kraći hod opruga i amortizera.

Karoserija se izuzetno brzo sportski umiruje prilikom prelaska preko prevoja i češljeva. Auto prijatno skakuće preko neravnina, iako sitne upija relativno meko.
Upravljanje je priča za sebe. Volan je vrlo direktan, skreće se bez skidanja ruku sa pozicije 9:15.

Oštrina kojom ulazi u krivinu sa standardnim zimskim "sedamnaesticama" je za svako poštovanje. Pri svemu tome volan prenosi solidnu količinu informacija sa podloge, ali nije previše sportski sirov - izaziva dovoljno uzbuđenja bez opterećenja u svakodnevnoj vožnji.

Upravljivost je i do sada bila jedna od najvažnijih osobina Focusa a sada je dodatno unapređena.

Za dizajn se kaže da je stvar ukusa i da o njemu ne bi trebalo raspravljati. Zato o njemu ne pričamo često, ali u slučaju Focusa smo tokom vožnje više nego inače bili svesni njegovog specifičnog izgleda, sa naglašenim sportskim i agresivnim crtama.

Možemo samo da zamislimo kakav je 1.5 "ekobust" od 150 "konja". A tek od 182 KS čija je redovna cena svega 21.990 evra...

Danci brinu o akustici

Odmah nam je zapao za oko B&O znak na zvučnicima koji obećava kvalitetnije ozvučenje od standardnog.

Procesor zvuka je isprogramiran tako da ne ističe ni jedan frekventni opseg posebno u odnosu na druge.

Dakle, za potpun doživljaj potreban je kvalitetan uzorak muzike, što je vrlo slična strategija kao kod konkurenata. Sabvufer je u prtljažniku, zajedno sa rezervnim točkom smanjenih dimenzija.

Rešenje za zimogrožljive

Među omiljenim komadima opreme u hladnim zimskim danima svakako su grejači volana, sedišta i vetrobrana.

Sedišta imaju tri nivoa grejanja, a volan prijatno greje ruke već u prvim minutima vožnje. Nema ni struganja leda sa "šoferke", zahvaljujući grejačima koji je brzo odlede.

Pažnja usmerena na put

"Hedap" displej je jedan od većih u tehnologiji projektovanja na klirit.

Osim trenutne brzine i ograničenja (u verzijama koje čitaju saobraćajne znakove) pokazuje sledeće skretanje ako je navigacija aktivna, kao i indikator sa preporukom za odgovarajući stepen prenosa.

Tri vrste farova

Farovi sa LED dnevnim, srednjim i dugim svetlima u "ST lajn" opremi nisu najbolji u ponudi.

Za "titanijum" i "vinjale" su rezervisani adaptivni LED farovi, čiji snop "preskače" druga vozila kako ne bi zaslepila njihove vozače.

Za manje i veće čaše

Uz taster električne ručne kočnice postavljena je praktična pregrada za čaše i konzerve koja ima klizne razdelnike, tako da lako možete da ih prilagodite.

U pregradi je i LED traka sa prijatnim plavim ambijentalnim osvetljenjem, a tu je i rolo-poklopac.

Kamera sa nekoliko uglova

Focus je opremljen kamerom za vožnju unazad sa senzorom visoke rezolucije koji je vrlo osetljiv i daje svetlu sliku u noćnim uslovima.

Po potrebi možete da promenite ugao i širinu prikaza.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Ford Focus 1.0 EcoBoost ST-Line: specifikacije

motor 3 cilindra
zapremina 999 ccm
snaga 92 kW (125 KS) pri 6000 o/min
maks. o. moment 170 (200 sa overbustom) Nm pri 1400-4500 o/min
menjač manuelni, 6 stepeni
dimenzije 4378/1825/1471 mm
međuos. rastojanje 2700 mm
prtljažnik 375/1354 l
rezervoar 52 l
pneumatici 215/50 R17
masa 1383 kg
maks. brzina 200 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 10,0 s
potrošnja (fabrička) 6,0/4,3/4,9 l/100 km
emisija CO2 111 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: