Pola veka Opelovih legendi Ascone i Mante FOTO

Opel Ascona je bila prototip sportske limuzine za zabavu, Manta je međutim bila kruna slave.

Izvor: B92

Petak, 27.03.2020.

19:30

Pola veka Opelovih legendi Ascone i Mante FOTO
Opel Ascona (Foto: Opel promo)

Opel je 1970. godine izvršio malu revoluciju u automobilskoj srednjoj klasi. Opel Ascona je bila prototip sportske limuzine za zabavu u vožnji sa odličnom upravljivošću.

Manta je međutim bila kruna slave. Elegantni kupe delio je istu tehnologiju kao i Ascona, čineći je dostupnom velikom broju kupaca.

Sa Mantom, nemački brend doneo je još jedan zabavan sportski automobil, samo dve godine nakon Opela GT.

Ofanziva je počela 1970.

Opel Manta (Foto: Opel promo)
Kao limuzina sa dvoje i četvoro vrata, Ascona je bila smeštena između Kadetta i Rekorda. Ascona je takođe postavljala neke nove standarde, uvođenjem karavana u ovaj automobilski segment.

Sa sportskim modelom Manta, Opel je istovremeno ušao na rastuće tržište porodičnih sportskih kupea.

Šasija, ogibljenje i pogonski sklopovi bili su identični, oba modela su imala četvorocilindrične motore u rasponu od 60 do 105 KS.
Foto: Opel promo
Ascona je pobeđvala na makadamu i na asfaltu. Valter Rerl i suvozač Johan Berger osvojili su Evropsko prvenstvo u reliju 1974, a 1975. na reliju Akropolj ostvarili su Opelovu prvu pobedu na Svetskom prvenstvu u reliju.

Osim toga, Rerl i Kristijan Gistdorfer su 1982. osvojili Svetsko prvenstvo u reliju u Asconi 400.

Do marta 1975. proizvedeno je 691.438 primeraka Ascone A, a u istom periodu i 498.553 Manti A.

Manta A je imala svoj debi na Timendorfer plaži

Foto: Opel promo
Sportska Manta debitovala je u septembru 1970, sa amblemom koji je bio inspirisan fotografijama morskog istraživača Žaka Kustoa. Prezentacija je prigodno održana na Timendorfer plaži na obali Baltičkog mora.

Za Opel je Manta bila korak na novu teritoriju. Atraktivni modeli sa mestom u kabini za četiri putnika, bili su veoma popularni.

Jedinstvenost je bila veoma tražena, a Mantin oblik i linije bili su upravo ono što je privuklo kupce. U prvoj godini prodaje, Opel je isporučio kupcima 56.200 primeraka modela Manta.
Foto: Opel promo
Novi član porodice motora bio je 1.6 benzinac sa 68 KS, i 80 KS u S verziji. Najmoćniji motor bio je četvorocilindrični 1.9 S sa 90 KS koji je koristio i Opel Rekord.

Mantin asortiman počeo je sa 1.2-litarskim agregatom sa 60 KS tokom 1972, a u novembru iste godine usledila je luksuzno opremljena Manta Berlinetta.

U standardnu opremu spadali su sportski upravljač, grejanje zadnjeg stakla, halogena svetla i vinilni krov.
Foto: Opel promo
Pet godina proizvodnje obogaćene su brojnim specijalnim varijantama modela - Holiday, Plus, Swinger i Summer Baza.

Model Manta GT/E, pokretan 1.9-litarskim motorom od 105 KS, sa Bosch L Jetronic diznama za ubrizgavanje goriva, pojavio se 1974. Trend ka mat umesto hromiranoj opremi nastavio se sa Manta GT/E.

Poslednji specijalni model stigao je 1975. godine, neposredno pre debija modela Manta B. Verzija "Black Magic" zasnovana na GT/E, bila je obojena u crno sa narandžastim prugama na bočnim stranama.

Ascona je premijerno prikazana na sajmu u Torinu 1970.

Foto: Opel promo
Što se tiče opreme i motora, kao i dimenzija, Ascona se uklopila u prostor između modela Kadett B i Rekord C, i preuzela je ulogu koju je prethodno igrala Olympia.

Ascona je u početku bila nuđena kao limuzina sa 2 i 4 vrata i prilično luksuzno opremljena. Nezavisno prednje ogibljenje bilo sastavljeno je od opruga i amortizera, dok je pozadi bila kruta osovina.
Foto: Opel promo
Automobil je snagu dobijao od 1.6-litarskog 4-cilindarskog motora sa 68 KS, a S verzija je imala agregat od 80ks.

U martu 1972, Opel je predstavio verziju sa umerenim cenama, sa 1.2 OVH motorom od 60 KS.

U paleti modela bila je i Ascona Voiage. U početku se Voiage nudio samo u L verziji, bilo je to 1974. godine, pre nego što se manje luksuzni karavan pridružio liniji.
Foto: Opel promo
U proleće 1971. godine familija modela je proširena vozilima Ascona 1.9S i Ascona SR.

SR je pokretao 1.6-litarski motor od 80 KS ili 1.9-litarski agregat sa 90 KS. Opcija trostepenog automatskog menjača kojeg je Opel proizveo prvi put tada, uparen je sa snažnijim motorima.
Foto: Opel promo
SR verzija Ascone imala je zapažene rezultate u reliju. Valter Rerl i Johan Berger učestvovali su 1974. na Evropskom reli šampionatu.

Rerl i Berger su osvojili šest od osam trka sa još uvek nepobedivim maksimalnim rezultatom od 120 poena.

Godine 1975, neposredno pre nego što je Ascona A je zamenjena B generacijom, ovaj dvojac je odneo pobedu na Akropolis reliju, Opelov prvenac u Svetskom reli šampionatu.
Foto: Opel promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: