Koronavirus: Automobili i motocikli – koliko vas se može voziti istovremeno?

U situaciji kada se savetuje da se ljudi što više fizički distanciraju jedni od drugih, javlja se problem vožnje više osoba u jednom vozilu.

Izvor: B92

Utorak, 17.03.2020.

12:00

Koronavirus: Automobili i motocikli – koliko vas se može voziti istovremeno?
Foto: Seat promo - ilustracija

Iz Italije, zemlje koja je u Evropi trenutno najteže pogođena koronavirusom, stiže preporuka njihovog Ministarstva unutrašnjih poslova koje objašnjava kako se treba ponašati tokom vožnje za vreme pandemije.

Kako piše italijanska Gazeta, ukoliko se više osoba vozi u automobilu, najveći problem se odnosi na bezbednosnu udaljenost.

Naime, da bi se sprečilo širenje virusa potrebno je biti udaljen jedan metar jedan od drugog.

Automobili

U vožnji automobilom nema ograničenja ako ste zajedno sa članovima porodice koji žive u jednom domaćinstvu.

Međutim, ukoliko se vozite sa drugim ljudima, obavezno treba poštovati rastojanje od jednog metra između putnika, navodi italijansko ministarstvo.

Prema tome - osim ako nemate veliki SUV ili prostrani kombi - praktično, osim vozača, bezbedno može da se vozi samo jedna osoba i to dijagonalono od njega, na suprotnom zadnjem sedištu.

Ova preporuka je od posebne važnosti za one koji se voze taksijem.

Motocikli

S druge strane, zbog nemogućnosti zadržavanja međusobne udaljenosti na dvotočkašu, motociklisti i skuteristi treba da se voze sami, osim ako saputnik nije njihov partner ili neko od članova porodice iz zajedničkog domaćinstva.

Još jednom napominjemo da se ove preporuke odnose pre svega na stanovništvo u Italiji, ali su svakako primenjive i u Srbiji.

KORONAVIRUS I VANREDNO STANJE: Informator

U Srbiji je od danas na snazi odluka o uvođenju vanrednog stanja.

Ovo su MERE KOJE MORATE POŠTOVATI tokom trajanja vanrednog stanja. I Grad Beograd doneo je set mera tokom trajanja vanrednog stanja.

Granice Republike Srbije zatvorene su za sve strane državljane, osim u izuzetnim slučajevima. Pročitajte ko može da uđe u Srbiju.

Mnogo je nepoznanica oko koronavirusa, ali je još više poluinformacija koje kruže internetom. Zbog toga je Ministarstvo zdravlja pripremilo i odgovore na najvažnija pitanja o bolesti uzrokovanoj novim koronavirusom COVID-19.

KOJI SU SIMPTOMI KORONAVIRUSA?

Koji su simptomi infekcije koronavirusom i kako iz prepoznati, kao i šta raditi sa kontaktima osobe kod koje je postavljena sumnja na infekciju koronavirusom?

IMATE NEKE OD SIMPTOMA INFEKCIJE? NE IDITE SAMI KOD LEKARA!

Ministarstvo zdravlja savetuje sve one koji imaju određene simptome respiratornih infekcija da ne idu u dom zdravlja ili bolnicu, već da se odmah obrate dežurnom epidemiologu na KONTAKT TELEFONE.

ŠTA AKO...

Ministarstvo zdravlja objavilo je i set saveta i preporuka za kućnu izolaciju za sve one koji su možda bili izloženi koronavirusu, kao i za članove njihovih porodica. Evo kako se treba ponašati u tim slučajevima.

A KAKO DA SE ZAŠTITITE?

Pitate se kako da se zaštitite od infekcije koronavirusom? "Bapski lekovi" neće pomoći, ali osnovna higijena može da bude od velike koristi. Pročitajte šta još treba da radite i kako da se ponašate da smanjite rizik po sebe i druge.

BUDITE U TOKU!

I, naravno, za sve najnovije informacije o koronavirusu u Srbiji i svetu - pratite B92.net. Konferencije o novim podacima o koronavirusu u Srbiji možete pratiti svaki dan na našem sajtu i TV B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: