Sportsko srce u novom ruhu: Debitovao Cupra Leon FOTO

Sportska varijanta novog Seat Leona imaće svetsku premijeru početkom marta na ženevskom sajmu automobila.

Izvor: B92

Petak, 21.02.2020.

12:20

Sportsko srce u novom ruhu: Debitovao Cupra Leon FOTO
Foto: Cupra promo

Visokoperformansi Leon od ove generacije proizvodiće se pod amblemom brenda Cupra, poput sportske verzije modela Ateca, a dostupan je u hečbek i karavan opciji.

Automobil je baziran na standardnoj verziji novog Leona, koji je predstavljen pre nepunih mesec dana.
Foto: Cupra promo
Od regularne varijante španskog kompaktnog automobila razlikuje se po nekim stilskim detaljima, kao što su drugačija prednja maska i veći otvori za vazduh u braniku.

Tu su još i specijalno dizajnirane alu felne i sportski aerodinamički dodaci na pragovima, dok se pozadi ističu dva para izduvnih cevi koje izviruju iz dufuzora na donjem delu branika.

Zaštitni znak Cupre Leon su detalji u boji bronze, koji osim ambelma brenda ukrašavaju i točkove automobila, ali i završetke izduva.
Foto: Cupra promo
Sportski elementi uočljivi su i u unutrašnjosti automobila, pre svega na "zasečenom" volanu, papučicama nožnih komandi i sedištima, dok detalji od aluminijuma i kože doprinose premijum ambijentu.

Motiv bronzane boje vidljiv je na više mesta, uključujući okvire ventilacionih otvora, ukrasne detalje na upravljaču i štep na rukohvatima i volanu.
Foto: Cupra promo
Kokpitom dominiraju dva digitalna ekrana. Digitalna instrument tabla ima dijagonalu od 10,25 inča, a ekran multimedijalnog sistema 10 inča.

Pored glasovnih komandi, na raspolaganju su i Android Auto i Apple CarPlay funkcije za povezivanje sa mobilnim telefonom.
Foto: Cupra promo
Ispod haube je 2.0 TSI turbo-benzinac, dostupan u tri verzije snage.

Bazični proizvodi 245 KS i 370 Nm, srednji raspolaže sa 300 KS i 400 Nm, a top verzija rezervisana je samo za karavan varijantu i isporučuje 310 KS i takođe 400 Nm.
Foto: Cupra promo
Motori su povezani sa automatizovanim menjačem sa duplim kvačilom. Snaga se kod prve dve verzije šalje na prednje točkove, dok je pogon na sva 4 točka rezervisan za najjaču varijantu, koja od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,8 s.

Maksimalna brzina elektronski je ograničena na 250 km/h.
Foto: Cupra promo
Velika novina je da će novi Cupra Leon moći da se naruči i u "plug-in" hibridnoj opciji koju sačinjavaju 1.4 TSI motor, elektromotor i baterija kapaciteta 13 kWh. Ukupna kombinovana snaga pogonskog sistema dostiže 245 KS (180 kW), a maksimalni obrtni moment 400 Nm.

Ovaj model će moći da se vozi i samo uz pomoć električne energije, a u tom slučaju sa punom baterijom auto može da pređe do 60 km.

Cupra Leon će biti izložen pred publikom predstojećeg Sajma automobila u Ženevi, a u prodajne salone stiže kasnije tokom godine, kada će biti poznate i cene.
Foto: Cupra promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: