Test: Suzuki Swift 1.2 Dualjet SHVS Elegance

Bogata oprema, sjajna upravljivost, izuzetno niska potrošnja i privlačan dizajn reči su kojima se ukratko može opisati Suzuki Swift. Na sve to ide i tehnologija lakog hibrida.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.02.2020.

11:00

Test: Suzuki Swift 1.2 Dualjet SHVS Elegance
Dimenzije (dužina/širina/visina): 3840/1735/1495 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2450 mm

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Suzuki već decenijama gradi imidž Swifta kao automobila sa sportskim voznim karakteristikama.

Poslednjih godina tom epitetu može da se doda i veoma bogata oprema, tako da je postao jedan od najpovoljnijih automobila sa najviše opreme. Izbor motora je više nego dovoljan.

U ponudi je četvorocilindarski atmosferac zapremine 1.2 litra sa tehnologijom lakog hibrida i 90 konjskih snaga.
Suzuki Swift 1.2 Dualjet SHVS: zapremina 1242 ccm; 66 kW (90 KS) pri 6000 o/min; maks. o. mom. 120 Nm pri 4400 o/min
Sa masom od svega 900 kilograma Swift je startan auto, pa vozač nikada neće osetiti frustraciju u pogledu nedostatka snage. Za one koji ipak žele viši nivo performansi, tu je i verzija „sport“ sa 1.4 turbo-benzincem od 140 KS.

Ipak, ako ciljate na jeftinije verzije, odmah da kažemo da nema mesta kompromisima i da vas Swift ni u jednom pogledu neće razočarati.

Nova generacija ima veći gepek od prethodne, tako da je taj, uslovno rečeno problem, rešen.

Ovo je auto koji svoje najbolje osobine pokazuje u gradskoj vožnji a nema problem ni da izađe na auto-put i to na dužim relacijama ako zatreba.
U cenovniku više nema verzija sa standardnim 1.2 motorom, pa čak ni sa trocilindarskim 1.0 od 111 KS, već su u ponudi samo primerci sa tehnologijom Suzukijevog lakog hibrida – SHVS (Smart Hybrid Vehicle by Suzuki).

Zapravo, jedina razlika u odnosu na standardni 1.2 je ta što alternator služi kao elektromotor, pomažući benzincu prilikom ubrzanja, čime se dobija smanjenje potrošnje goriva ali i bolja elastičnost na niskim obrtajima.

Baterije su smeštene ispod sedišta vozača, tako da nema skupih i komplikovanih sistema kao kod klasičnih hibrida.

Zanimljivo je da je deklarisana snaga identična kao na verziji bez hibridne tehnologije a iste su čak i performanse. Fabrika navodi uštedu u gorivu od čak petnaestak posto kao i manju emisiju ugljen-dioksida.
Na svu sreću, hibrid minimalno podiže cenu, pa tako Swift sa najboljom opremom košta svega 13.500 evra, što je ukupna cena i test automobila. Za taj iznos dobija se iznenađujuća količina opreme.

Tu su kamere i radarski senzori za automatsko kočenje, adaptivni tempomat koji sam održava odstojanje od vozila ispred, LED dnevna, srednja, duga i zadnja svetla, automatska aktivacija dugih svetala, beskontaktno otključavanje i startovanje motora, elektro-preklopivi retrovizori, automatska „klima“, navigacija sa mapama Evrope i 3D objektima…

U odnosu na ekvivalentno opremljene konkurentske modele Swift je povoljniji za više hiljada evra.
Prtljažnik: 265/947 l
Istina, nije među najprostranijim automobilima B segmenta. Suzuki ima čitavu paletu gradskih automobila i Swift je u zlatnoj sredini.

Bez obzira na to, nudi vrlo pristojan komfor na zadnjim sedištima, gde osobe prosečne visine sasvim udobno sede.

Swift sada ima dosta veći prtljažnik nego ranije i tu mu se zaista nema šta zameriti. U zidovima gepeka su zakačaljke za kese a jedino što može da zafali je rezervni točak. Umesto njega je postavljen set za reparaciju pneumatika.
Napred se sedi poluzavaljeno jer se volan dosta izvlači po dubini. Nožne komande su relativno blizu, baš kao i ručica menjača. Ovakva konfiguracija uliva veliku sigurnost manje iskusnim vozačima a onima drugima olakšava život u svakodnevnoj gradskoj vožnji i čestim promenama brzina.

Interesantno je da je vetrobransko staklo dosta udaljeno pa putnici na prednjim sedištima imaju neočekivani osećaj prostranosti. Sa druge strane, staklo je prilično kratko i uspravno, pa nas je po tome Swift podsetio na daleko skuplji MINI.

I ne samo po tome; način na koji auto skreće je prava retkost u B segmentu. Uživali smo u vrlo direktnom volanu koji sjajno prenosi informacije sa podloge i po svom karakteru pruža osećaj kao da vozite karting.

U skladu sa tim je i ogibljenje, koje je prilično tvrdo ali zato obezbeđuje minimalno naginjanje u krivinama.
Isprobali smo i sisteme bezbednosti. Kamera i radarski senzor detektuju ne samo druge automobile već i pešake. Svako približavanje koje je potencijalno opasno dovodi do zvučne i vizuelne signalizacije vozaču.

Ukoliko želite, ovu funkciju možete jednostavno da isključite preko tastera sa leve strane volana.

Adaptivni tempomat je sjajno programiran. Nema trzanja i cimanja ako se neki auto prestroji ispred vas već vrlo uglađeno koči i podešava zadato rastojanje.

S obzirom da je motor izuzetno elastičan, petu brzinu možete da koristite već od četrdesetak na sat. Samim tim, radarski tempomat je od velike pomoći ne samo na magistrali i auto-putu, već i po gradu.
Noćna vožnja je takođe pravo uživanje. Kao kod daleko skupljih automobila veliko rasterećenje za vozača pruža kamera koja automatski aktivira duga svetla, kad god nema ulične rasvete i vozila ispred.

Jednostavno, uopšte ne morate da mislite da li ste zaboravili uključena duga svetla. Inače, LED tehnologija u farovima je prava stvar jer obezbeđuje mnogo veći intenzitet osvetljenosti u poređenju sa halogenim sijalicama.

Jedino što nas je bunilo je podešavanje temperature automatskog klima-uređaja. Umesto da su konstruktori prsten za podešavanje temperature postavili oko displeja na kome su prikazane vrednosti i za koji smo se mahinalno hvatali, postavljen je zapravo na desni krug u kome se nalazi taster „auto“.
Atmosferski benzinci polako padaju u zaborav ali i dalje imaju šta da pokažu u gradskim automobilima.

Nekada su važili za trome mašine koje je potrebno „zavrteti“ da bi iole povukli.

Suzuki još od prošle generacije Swifta ugrađuje sjajni 1.2 benzinski motor koji je u najnovijoj dobio još po jedan komplet dizni, tako da sada po svakom cilindru ima ukupno dve brizgaljke. Otuda i naziv „dualdžet“.
Doterani benzinac je pravo zadovoljstvo voziti jer je izuzetno elastičan i na niskim obrtajima. U hibridnoj varijanti je još elastičniji zbog pomoći alternatora; već pri četrdesetak na sat ubacite u petu i više ne mislite o promeni brzina.

Naravno, kada su potrebna snažnija ubrzanja i dalje je potrebno pozabaviti se ručicom menjača. Ljubiteljima vožnje to ne pada teško jer se motor lako „vrti“ i vrlo brzo dostiže željenu brzinu u kom god da ste stepenu prenosa.

S obzirom na sjajnu elastičnost, retko se javlja potreba da se zalazi na preko 4000 obrtaja, iako crveno polje obrtomera počinje tek na 6500 o/min.
Osim toga, veliki plus je potrošnja. Umerena ubrzanja i iole pažljivo šaltanje lako dovode do proseka od svega 4,8 l/100 km, što zvuči nestvarno za jednog benzinca.

Ipak, hteli smo da vidimo kako se auto ponaša u situaciji kada vozač ne pazi na potrošnju, već uživa u snažnim ubrzanjima. Takvom vožnjom prosek smo podigli na i dalje sjajnih 5,4 litara.

Auto-put povećava potrošnju; pri 130 km/h Swift je na oko 3500 obrtaja i tada troši oko 6,5 l/100 km, što je i dalje vrlo povoljan rezultat. Iznenadilo nas je koliko je auto stabilan na pravcu čak i na vrlo visokim brzinama, što nije baš čest slučaj među automobilima B segmenta.
Suzuki Swift hibrid može da se nabavi već od 10.800 evra. Čak i najskuplja verzija sa prednjim pogonom koju smo testirali košta 13.500 evra, što je vrlo povoljno kada se u obzir uzme izuzetno bogata oprema.

U ponudi je i verzija sa pogonom na sva četiri točka koja može da se nabavi već od 13.100 evra.

Prikaz toka energije

U jednom od menija putnog računara može da se odabere prikaz toka energije, gde se u realnom vremenu vidi na koji način sistem funkcioniše, odnosno, kada se pune baterije a kada alternator doprinosi ubrzanju.

Brzo zagrevanje

Čak i slabije opremljene verzije Swifta na spisku standardne opreme imaju grejače prednjih sedišta.

Imaju samo jedan intenzitet grejanja, odnosno jedan položaj prekidača, ali zato mogu da se pohvale veoma brzom reakcijom, tako da toplota za manje od minuta dolazi do putnika.
Za 13.500 evra Suzuki Swift je ubedljivo najjeftiniji gradski auto koji može da se pohvali sistemima bezbednosti karakterističnih za daleko skuplje automobile.

Adaptivni tempomat ima mogućnost podešavanja tri dužine odstojanja od vozila ispred, a sistem za automatsko kočenje po želji može da se isključi.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Suzuki Swift 1.2 Dualjet SHVS Elegance - specifikacije
zapremina motora 1242 ccm
snaga 66 kW (90 KS) pri 6000 o/min
maks. o. moment 120 Nm pri 4400 o/min
menjač manuelni, 5 stepeni
dimenzije: D/Š/V 3840/1735/1495 mm
međuos. rastojanje 2450 mm
prtljažnik 265/947 l
rezervoar 37 l
masa 900 kg
pneumatici 185/55 R16
maks. brzina 180 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 11,9 s
potrošnja (fabrička) 5,4/3,7/4,3 l/100 km
cena testiranog vozila 13.500 evra

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: