Metar u ruke, pa za volan: Preuska parking mesta stvaraju muke vozačima VIDEO

Građani negoduju zbog malih dimenzija parking mesta na mnogim lokacijama u gradovima širom Srbije.

Izvor: B92

Petak, 14.02.2020.

12:40

Metar u ruke, pa za volan: Preuska parking mesta stvaraju muke vozačima VIDEO
Foto: B92/NÆ

Teorija bi trebalo da se sporovodi u praksi, ali teorija i praksa se u ovom slučaju ne slažu kada su u pitanju obeležena parking mesta.

Na očigledan primer takvog neslaganja naišli smo u Pasterovoj ulici u Beogradu.

"U ovom slučaju je predviđeno da parking prostor bude za dva vozila, međutim to nije moguće", objašnjava Milan Božović, stručnjak za bezbednost saobraćaja.

"Možda je moguće da se parkiraju dva mala automobila, ali teško."

Postavlja se pitanje šta kažu domaći propisi kada su u pitanju minimalne dimenzije za parking mesto?

"Kod nas se to zove 'univerzalno parking mesto'. Treba da se urade istraživanja, da se vidi koja marka i tip automobila su najčešći, koje su to dimenzije automobila najčešće u određenoj parking zoni, pa prema tome i da se projektuje", objašnjava Božović.

"Međutim, mi smo usvojili neke, da kažemo međunarodne preporuke, pa se toga i držimo. Minimalna širinia u stambenim zonama trebalo bi da bude nekih 2,3 m, a dužina 4,3 m, plus 0,75 m, praktično da može da stane automobil dužine 5 m."

Da li se teorija sprovodi u praksi, proveravala je ekipa TV Prve koja je na licu mesta u Pasterovoj ulici u Beogradu izmerila obeležena parking mesta:
Videli smo šta kažu propisi, a u komentarima možete navesti koje su još problematične lokacije u vašem gradu kada je reč o obeleženim premalim parking mestima, na kojima se parkiranje inače uredno naplaćuje.

Pozivamo vas takođe da na našoj Fejsbuk stranici u komentarima na ovu vest objavite fotografije takvih spornih parking mesta, sa opisom lokacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

149 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: