Zašto odumiru sajmovi automobila?

Kako sada stvari stoje, beogradski BG Car Show biće jedina manifestacija u Evropi koja će okupiti sve brendove iz automobilske industrije na jednom mestu.

Izvor: Izvor: B92, RTS

Četvrtak, 13.02.2020.

11:00

Zašto odumiru sajmovi automobila?
Foto: B92/NÆ

Hrvati su otkazali sajam automobila iako je on zvanično bio na kalendaru svetske organizacije sajmova, a Frankfurtski salon automobila neće se održati u tom gradu iako ima tradiciju dugu 70 godina, piše RTS.

Kupovina preko interneta i kod ovlašćenih prodavaca sve je povoljnija, pa nema potrebe za sajmovima. Na tradicionalni Sajam u Ženevi ove godine neće doći Opel, Peugeot, Land Rover, Volvo, Ford, pa se postavlja pitanje zašto bi novinari dolazili da u jednom danu vide sve novitete, kada ih proizvođači i inače promovišu čim se pojave.
Foto: B92/NÆ
Pojedinačne i regionalne prezentacije su mnogo jeftinije nego sajamski nastupi. Tako velike kompanije štede i do 50 miliona evra koje ulažu u razvoj novih tehnologija.

"Mi ćemo ići i dalje na sve sajmove gde se izlažu vozila. Troškovi su abnormalni ali ako želite da prodajete premijum klasu, morate svuda da budete prisutni", ističu u Mercedesu.

Na beogradskom salonu i dalje je dobra prodaja, a uvoznici kažu da je on najbolje mesto gde se automobili mogu videti, i kupiti sa popustom. Zato će jedino kod nas u Evropi svi brendovi biti na okupu u martu.

"Uslovi finansiranja su sve bolji i finansijske institucije se udružuju sa prodavcima kako bi kupci lakše došli do automobila", navodi Miloš Petrović, predsednik Udruženja uvoznika Srbije.
Foto: B92/NÆ
Interesantno je da je sudbina salona na dalekom istoku potpuno drugačija.

Sajmovi u Kini i Japanu su sve veći svake godine. Evropski proizvođači koji računaju na ta tržista tamo su našli razlog za ulaganje i rado izlažu svoje novitete.

I sajmovi u Americi se bude, a prezentacije automobila sve češće se dešavaju na sajmovima tehnike i IT industrije, kao što je to, na primer, u Las Vegasu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: