Ima 93 godine, ali i dalje ne gasi svoj Mercedes VIDEO

Da su godine samo broj na papiru u da je stanje duha ipak najbitnije, najbolji dokaz je Tikomir Bešević iz Ivanjice koji uskoro puni čak 93 godine, a i dalje vozi automobil - i to bez greške.

Izvor: Izvor: RINA

Petak, 31.01.2020.

11:32

Ima 93 godine, ali i dalje ne gasi svoj Mercedes VIDEO
Foto: RINA

Vozačku dozvolu mu je nakon detaljnih pregleda stručna komisija produžila na još godinu dana, tako da ovaj vitalni starac i dalje ne gasi, niti garažira svoj automobil.

"Pre nego što mi produže dozvolu odem kod nekoliko lekara. Proveravaju mi vid, sluh, reflekse i sve ono što je potrebno da bi čovek vozio kola. Iako sam ušao u devedesete čitam bez naočara i obavljam sve poslove koje rade ljudi i trideset godina mlađi od mene. Ceo život sam radio i zato sam valjda ostao ovako sposoban i pod stare dane", kaže Tikomir za RINU.
Foto: RINA
Vozački ispit je položio pre više od 70 godina, a u svom vozačkom stažu za sobom je ostavio na stotine hiljada kilometara, jer ga nije umaralo da vozi do Turske, Italije, Nemačke i Austrije.

Međutim, sad kad gazi desetu deceniju života ipak je svestan da više nije mladić u najboljim godinama i za volanom provodi daleko manje vremena.

"Sad ne vozim duge relacije, ukoliko se odlučim na to, sa mnom je uvek neko", rekao je Tikomir i dodaje da je oprez najbitniji u saobraćaju bez obzira koliko godina imate.

"Voziti prema ograničenjima i ne biti bahat u saobraćaju, voditi računa o sebi ali i poštovati druge učesnike. To čini dobrog vozača", naglašava ovaj Ivanjičanin.
Foto: RINA
Tokom višedecenijskog vozačkog staža ostao je, kako kaže, veran samo kralju automobila - Mercedesu.

"Tih davnih četrdesetih kad sam krenuo da vozim, prvo sam kupio 'pežoa', a posle 'mercedesa'. Od kad sam prvi put seo u njega, proizvođača više nisam menjao. Za mene je Mercedes neprikosnoven."

U Ivanjici svi dobro znaju Tikomira i njegov beli mercedes, a mnogi od njih su se sa njim i provozali.

"Tika je odličan vozač, pažljiv i poštuje propise. Kad se vozimo zajedno, ako sam ja za volanom uvek mi suflira da usporim, čim malo jače stanem na gas. To je valjda ta stara škola", rekao je Tikomirov prijatelj Aco.

I dok neki njegovi vršnjaci ne mogu ni da ustanu iz kreveta, ovaj Ivanjičanin, spretan i okretan, ruši sve predrasude o starosti, a meštani i komšije kažu da je Tika takav vozač, da bi bez problema mogao da vozi i do 100 godine.

Pogledajte video-prilog koji je napravila RINA:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: