Mazda MX-5 i Honda NSX postala "istorijska vozila"

Mazda MX-5 i Honda NSX su u vrhu liste najpoznatijih japanskih sportskih automobila, a sada je ih je Međunarodna federacija za istorijske automobile (FIVA) primila u klub odabranih.

Izvor: SN

Utorak, 28.01.2020.

18:14

Mazda MX-5 i Honda NSX postala
Photo: Honda Promo

FIVA je saopštila da se Mazda MX-5 i Honda NSX, modeli koji su se pojavili 1989. godine, sada mogu svrstati među "istorijske" automobile.

Prema propisima, istorijska vozila moraju biti stara najmanje 30 godina, očuvana i održavana tako da su u "istorijski korektnom" stanju. Takođe, ne smeju se koristiti za svakodnevnu upotrebu te moraju biti dio FIVA "tehničkog i kulturalnog nasleđa".

Uzimajući u obzir te kriterijume, FIVA poručuje da su zadovoljavajući primerci Mazde MX-5 i Honde NSX sada dobrodošli u istorijski klub.

Ranije verije ovih modela, koji su postali kult, proslavljaju 30 godina na drumovima.

FIA je kao istorijske automobile oslovila starije primerke prve generacije Renaulta Clio koji se pojavio 1990. godine, kao i Lotus Carlton iz iste godine.

Isti status su dobili Lamborghini Diablo, četvrta generacija Trabanta, Land Rover Discovery, Nissan Primera, Toyota Previa, Maserati Shamal, Aston Martin Virage Volante i BMW E63 Serija 3.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: