Stop zagađenju vazduha - zabranili ulazak u centar grada starijim automobilima

Barselona je još jedan grad koji više ne dozvoljava ulazak u užu gradsku zonu automobilima koji previše zagađuju.

Izvor: Izvor: B92, Index.hr

Nedelja, 05.01.2020.

10:30

Stop zagađenju vazduha - zabranili ulazak u centar grada starijim automobilima
Foto: B92/NP

Zabranjeni su benzinci proizvedeni pre 2000. godine kao i dizelaši stariji od 2006, a njima više nije dopušten ulazak u gradsko središte. Radi se o zoni od oko 60 kvadratnih kilometara, javlja Tajms.

Zabrana je na snazi u periodu od 7 do 20 časova, a kazna za one koji budu uhvaćeni u prekršaju je 100 do 150 evra. Dobra vest je da se prva tri meseca neće naplaćivati kazne, već će se samo deliti upozorenja ako vozilo u prekršaju snimi jedna od 150 novopostavljenih nadzornih kamera.

Dodatne olakšice predviđene su za one koji rade u dostavi, kao i za one koji zarađuju manje od 8.000 evra godišnje. Za ove druge obezbeđen je prelazni period od 12 meseci.

Stranci će pak morati da plate posebnu naknadu ako žele da uđu u grad svojim starim automobilom. Procenjuje se da je ovom zabranom obuhvaćeno oko 50.000 vozila, a očekuje se da će vremenom, nakon što se odredba pooštri, obuhvatiti i vozila novijih godišta kao i dostavna vozila.

Povod za ovu odluku je loš kvalitet vazduha u Barseloni koji se posljednjih godina nije uspeo poboljšati i dostići okvire EU regulative. Procena je da je u razdoblju od 2010. do 2017. godine loš kvalitet vazduha u gradu uzrokovao 424 smrtna slučaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: