Radnici Forda otkrili kako su prevarili milione kupaca

Radnici američkog giganta Forda otkrili su kako je njihova kompanija prevarila na milione kupaca.

Izvor: B92

Sreda, 11.12.2019.

18:00

Radnici Forda otkrili kako su prevarili milione kupaca
Ilustracija (Foto: Ford promo)

Naime, Ford je nedavno optužen da je svesno prodavao automobile sa problematičnim menjačem. Opširnije o tome OVDE.

"Znali smo njihovu tajnu, ali smo ćutali i ništa nismo učinili po tom pitanju", potvrdila su sedmorica radnika Forda koja su radila na razvoju modela automobila Fiesta i Focus.

Uprkos brojnim kritikama, Ford je nastavio da prodaje automobile sa svojim šestostepenim DCT menjačem iako su u kompaniji bili svesni da problemi nisu otklonjeni.

Neosporno je utvrđeno da DPS-6 sa softverom iz 2011. može da otkaže i automobil izgubi snagu pri kretanju velikom brzinom na autoputu.

"Ruke su nam prljave. Osećamo se grozno",
rekao je jedan od inženjera, koji je želeo da ostane anoniman, a koji je igrao ključnu ulogu u sklapanju i proveri spornih automobila.
Foto: Ford promo
Kad su ga pitali da li je kompanija ignorisala upozorenja svojih stručnjaka na neispravnost pojedinih menjača, zaposleni u Fordu je potvrdio da su "vozila bila ispravna kad su ih doneli na testiranje, ali su tokom probne vožnje i nakon nekoliko hiljada pređenih kilometara bili svesni da nešto nije u redu".

"Rečeno nam je: 'Ništa ne proveravajte'. Dobili smo čudna naređenja. Nakon toga, ako postavljate pitanja, optuženi ste za pobunu. Neke su kolege čak i pokušale da nešto učine, ali bezuspešno, a većini su ruke bile vezane. Ipak, bili smo svesni kako će takvi menjači izazvati mehaničku katastrofu".

U julu 2018. porota u Los Anđelesu je dodelila odštetu od 554.000 dolara vlasniku koji je optužio Ford da mu je "na prevaru prodao Focus s DPS-6, uprkos tome što je znao da se ne može popraviti".

Drugim rečima, Ford Motor Company je prevario kupca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: