Zabranjuju dizele, kunu se u ekologiju, a najviše kupuju SUV-ove

Uprkos vodećoj ulozi Nemačke u borbi protiv klimatskih promena, vozači u toj zemlji i dalje pri kupovini daju prednost neekološkim terencima i tzv. SUV vozilima tako da je 2019, prvi put u jednoj godini, u Nemačkoj registrovano više od milion vozila ove kategorije u ličnom vlasništvu.

Izvor: Tanjug

Sreda, 11.12.2019.

16:00

Zabranjuju dizele, kunu se u ekologiju, a najviše kupuju SUV-ove
Foto: VW promo

Savezna kancelarija za motorna vozila (KBA) u Flensburgu saopštila je danas da je krajem novembra zabeleženo da je prijavljeno 1,3 miliona terenaca i tzv. SUV vozila, u ličnom vlasništvu.

"To je 18 odsto više nego prošle godine", navodi se u saopštenju.

Stručnjaci smatraju da će se trend pojačanog interesovanja za terence nastaviti i u nastupajućem periodu, prenosi Hina.

"Pojačano zanimanje za ovaj segment ličnih vozila će biti nastavljen i u nastupajućim godinama", rekao je stručnjak za automobilsku industriju sa Univerziteta Duizburg/Esen Ferdinad Dudenhofer.

Pročitajte još "Najezda" električnih automobila je samo prividna

On prognozira da će do 2025. godine više od polovine vozila u Nemačkoj činiti terenci i tzv. SUV vozila.

Dudenhofer, međutim, za razliku od Savezne kancelarije za motorna vozila, u SUV ubraja i vozila poput Mini kantrimena, koji karoserijom i konceptom podsećaju na terence.

Za KBA Mini kantrimen spada u kategoriju malih ličnih vozila.

U svrhu ostvarivanja klimatskih ciljeva i nulte emisije ugljen dioksida do 2030. nemačka vlada, izmedju ostalog, planira i subvencioniranje električnih ličnih vozila.

Trenutno je svega 2,6 posto novoregistriranih ličnih vozila u Nemačkoj na električni pogon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: