Mask objašnjava zašto je puklo "nesalomivo" staklo na Teslinom kamionetu

Greške se dešavaju, kaže direktor Tesle nakon neuspelog testa izdržljivosti prozora.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.11.2019.

10:30

Mask objašnjava zašto je puklo
Screenshot Twitter

Ilon Mask se na premijeri Teslinog električnog kamioneta našao u neprijatnoj situaciji kada je njegovu tvrdnju da vozilo ima nesalomivo staklo demantovao test koji je izveden pred publikom. Na Maskovo veliko iznenađenje, staklo se nakon bacanja metalne kugle na bočni prozor jednostavno slomilo, a ponovljeni test sa zadnjim bočnim staklom dodatno ga je izblamirao s obzirom da je i ono naprslo.

Direktor Tesle sada tvrdi da zna razlog zašto se to desilo. Naime, prilikom prethodne demonstracije, koja je takođe izvedena na premijeri – udarca maljem u vrata – polomljena je osnova prednjeg bočnog prozora, što je dovelo do toga da staklo naprsne kada je na njega bačena čelična kugla: Mask je kazao da je redosled testova bio pogrešan – najpre je trebalo bacati kuglu na staklo, a posle toga demonstrirati čvrstoću čeličnih vrata udarcem malja. Ipak, ovo objašnjenje ne daje odgovor na pitanje zašto je puklo i zadnje staklo, kada test sa maljem nije izveden na zadnjim vratima?

Iako Mask na Tviteru nije naveo razlog naprsnuća zadnjeg prozora kamioneta, pretpostavlja se da je takozvano nesalomivo staklo bilo ugrađeno samo na prednjim vratima izloženog vozila i da nije ni bilo predviđeno da se test sa kuglom izvede i pozadi. Ilon Mask to navodno nije znao, pa je nakon neuspele prve demonstracije želeo brže-bolje da popravi stvar i tražio da se kugla baci i na zadnji prozor koji je, međutim, takođe pukao pred publikom.

Tako se test zavšio dvostrukim neuspehom sa dva razbijena stakla.

U nameri da pokaže da je staklo zaista nesalomivo, Mask je na Tviteru objavio snimak probne demonstarcije izvedene neposredno pre premijere Teslinog kamioneta Cybertruck, na kome se vidi da je prozor ipak izdržao udarac:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: