Lexus krenuo električnom stazom: Predstavljen UX 300e FOTO

Električna verzija japanskog kompaktnog krosovera raspolaže sa 204 konjske snage.

Izvor: B92

Petak, 22.11.2019.

12:30

Lexus krenuo električnom stazom: Predstavljen UX 300e FOTO
Foto: Lexus promo

Lexus UX 300e debitovao je na auto-salonu u Guangžuu, a kinesko tržište biće prvo koje će dobiti ovaj model.

Osim u Kini, UX 300e prodavaće se u Japanu, ali i u Evropi.
Foto: Lexus promo
Japanski proizvođač zadržao je dizaj verzije modela UX sa konvencionalnim pogonom, a na mestu otvora za dosipanje goriva, na električnoj varijanti nalazi se priključak za dopunu baterija.

Pored toga, izvršene su i manje promene sa ciljem unapređenja aerodinamike vozila, pa je UX 300e spušten za 20 mm u poređenju sa regularnom verzijom na benzin, a automobil je opremljen i specijalnim, aerodinamičnijim točkovima. Podvozje krosovera je takođe preoblikovano kako bi se smanjio otpor vazduha pri kretanju i samim tim povećala autonomija u vožnji.
Foto: Lexus promo
Umesto benzinca, za pogon je upotrebljen elektromotor sa 204 KS (150 kW) i 300 Nm.

Električna energija se skladišti u litijum-jonskim baterijama kapaciteta 54,3 kWh, koje obezbeđuju autonomiju od 400 km, mereno prema starom, NEDC ciklusu, dok se rezultati realističnijeg WLTP testa tek očekuju.
Foto: Lexus promo
Praznim baterijama potrebno je oko 50 minuta da se u potpunosti dopune na brzom punjaču od 50 kW, dok proces punjenja na 6,6-kilovatnoj kućnoj utičnici traje oko 7 sati.

Baterije se nalaze u podu vozila i ispod zadnjih sedišta, pa je prostor u prtljažniku ostao nepromenjen u odnosu na običan Lexus UX.
Foto: Lexus promo
Foto: Lexus promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: