Aston Martin DBX – svetogrđe ili ne? FOTO

Dugo najavljivani krosover britanskog proizvođača luksuznih supersportskih i GT automobila debitovao je u sredu.

Izvor: B92

Sreda, 20.11.2019.

20:50

Aston Martin DBX – svetogrđe ili ne? FOTO
Foto: Aston Martin promo

Lamborghini ima Urus, Maserati ima Levante, a nakon premijere Aston Martina DBX, lista proizvođača koji u svojoj ponudi nemaju SUV/krosover model sve je kraća. Među onima kojima u gami nedostaje ova vrsta vozila su Ferrari i McLaren, s tim što je kompanija iz Maranela za 2022. već najavila sopstveni krosover – Purosangue, dok je proizvođač iz Vokinga za sada odlučan da se odupre SUV najezdi.

Što se Aston Martina tiče, on je krosover DBX najavio još 2015, kada je otkrio istoimeni koncept, ali su do realizacije protekle četiri godine. U međuvremenu, britanski proizvođač izvršio je obimne pripreme za serijsku proizvodnju DBX-a, uključujući i izgradnju potpuno nove fabrike u Velsu.
Foto: Aston Martin promo
DBX će biit prvi model koji će se sklapati u novoj fabrici koja se prostire na posedu površine 36 hektara, na mestu nekadašnje vojne baze. Osim Aston Martina DBX, tu će se praviti i budući električni modeli ovog proizvođača, uključujući i Rapid E.

Kako je najavljeno, od 2021. u velškom pogonu praviće se i luksuzna Lagonda na električni pogon.

Za sada je u fabrici zaposleno 200 radnika, a očekuje se da će posao u ovom pogonu u kasnijim proizvodnim fazama dobiti još 550 ljudi, dok će broj radnika u kompletnom lancu dobavljača iznositi oko 3.000.
Foto: Aston Martin promo
Aston Martin je postepeno otkrivao i druge detalja o svom krosoveru, pa je tako u septembru potvrdio da će DBX za pogon koristiti AMG-ov 4.0-litarski twin-turbo V8 motor koji je već upotrebljen u modelima Vantage i DB11. Sada su poznate i njegove specifikacije – osmocilndraš je jači nego onaj koji se ugrađuje u pomenuta dva Aston Martina, pa isporučuje 549 KS (404 kW) i razvija 700 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

To je dovoljno da automobil težak 2.245 kg ubrza iz mesta do “stotke” za 4,5 s, dok je maksimalna brzina ovog krosovera 291 km/h.

Motor je inače uparen sa 9-brzinskim automatikom, snaga se prenosi na sva 4 točka, a Aston Martinov krosover je opremljen i aktivnim centralnim diferencijalom, kao i diferencijalom sa ograničenim proklizavanjem pozadi.
Foto: Aston Martin promo
Gledano spreda, DBX nosi prepoznatljiv Aston Martinovski pečat u vidu tipične maske hladnjaka, ovalnih farova, izvajane haube i amblema brenda istaknutog na “nosu” vozila.

Na prednjem delu je uočljiv i par romboidnih dnevnih LED svetala smeštenih u braniku.

I zadnje svetlosne grupe su oblikovana u maniru Aston Martina, a dizajnerima je kao uzor poslužio model Vantage sa stop svetlima koja su međusobno povezana uskom LED trakom. Veći deo površine branika zauzima difuzor sa parom simetrično postavljenih izduvnih cevi kružnog preseka.

Jedan od dva mala spojlera nalazi se na završetku krova, dok drugi, slično kao kod Aston Martina Vantage, predstavlja sastavni deo poklopca prtljažnika.
Foto: Aston Martin promo
Unutrašnjost je očekivano luksuzna, sa upotrebljenim najkvalitetnijim materijalima, kao što se i očekuje od jednog Aston Martina. Gotovo sve površine su presvučene kožom i alkantarom, a ukrasni detalji od aluminijuma i drveta upotpunjuju premijum ugođaj.

Veliki 12,3-inčni digitalni ekran menja analognu instrument tablu, dok se na vrhu središnje konzole našao lepo uklopljen 10,25-inčni displej multimedijalnog sistema.
Foto: Aston Martin promo
Aston Martin DBX je standardno opremljen adaptivnim, trostepenim vazdušnim ogibljenjem, a odstojanje od tla može se po potrebi povećati za 45 mm ili smanjiti za 50 mm, u zavisnosti od vrste putne podloge.

Britanski proizvođač nije poropustio da istakne i praktičnu stranu ovog četvoroseda sa 4 vrata – putnici sa sobom mogu da ponesu i dosta prtljaga, s obzirom da gepek raspolaže sa zapreminom od 632 litra.

Zadovoljstvo da u svojoj garaži imaju prvi Aston Martinov krosover, kupci u Velikoj Britaniji plaćaće od 158.000 funti, dok će DBX u Nemačkoj koštati od 193.500 evra. Sa druge strane Atlantskog okena, u Sjedinjenim Državama, cena ovog vozila će startovati od 189.000 dolara.
Foto: Aston Martin promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: