Kako spremiti automobil za zimu?

Izuzetno topli oktobar i novembar su nas malo razmazili, ali polako u naše krajeve stiže i zima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.11.2019.

08:30

Kako spremiti automobil za zimu?
Foto: candy18/Depositphotos

Temperature su sve niže, pa bi postepeno trebalo spremati i svoje automobile za zimski period.

Više od dve nedelje na snazi su i zakonske norme za zimski period, uključujući gume, koje zbog visokih temperatura i izostanka snežnih padavina nisu bile i striktno potrebne.

Ipak, kako nam se bliži period kada će prosečna dnevna temperatura biti ispod 10 stepeni, ko nije zamenio letnje gume mogao bi polako da to učini.
Foto: glisic_albina/Depositphotos
Osim toga, ključni detalji na koje bi trebalo da obratite pažnju pre nego što potpuno zahladi jesu tečnosti i optika.

Proverite stanje rashladne tečnosti (antifriza) u vašem autmobilu, i pređite na zimsku tečnost za čišćenje vetrobrana.

Pripremite se i za velike minuse tako što ćete sve kedere na automobilu prekriti zaštitnim slojem, a mi vam preporučujemo glicerin.
Foto: Khakimullin/Depositphotos
Dobro očistite vaše farove, po mogućnosti ispolirajte ih i ukoliko su neke sijalice spremne za zamenu nemojte da ste lenji, promenite ih.

Kada se uslovi za vožnju na putu promene, kada kolovoz bude vlažniji, a temperature niže, malo promeniti i svoj stil vožnje.

Pre svega, manje korisite pedalu za kočnice, a više svoj motor prilikom usporavanja, jer je mnogo bezbednije, posebno u krivinama.
Foto: foottoo/Depositphotos
Budite i posebno oprezni kada vozite u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima, jer kada padne mrak, u roku od sat vremena uslovi na putu mogu postati mnogo nezgodniji, pa budite posebno oprezni u tim periodima dana.

Jer tokom zimskih noći čak i kada nema padavina postoji mogućnost da se na kolovozu formira tanak sloj leda. Ukoliko imate nekoliko godina star akumulator, predlažemo vam da ga pre većeg zahlađenja napunite i da uz sebe u kolima za svaki slučaj imate kablove za startovanje.

Ako često idete u planinske delove, bez obzira da li su vam gume nove i na njima šara duboka, nosite sa sobom i odgovarajuće lance. U određenim oblastima su i obavezan deo zimske opreme.

Nemojte da žurite tamo gde ste krenuli, najbitnije je stići. Poštujte pravila, vozite oprezno i srećan put!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: