Amerikanci sve manje kupuju karavane: Jedan model potisnuo je sve ostale

Tražnja za karavanima u Sjedinjenim Državama je toliko mala da proizvođači kupcima sve ređe nude modele iz ovog segmenta.

Izvor: B92

Utorak, 22.10.2019.

12:45

Amerikanci sve manje kupuju karavane: Jedan model potisnuo je sve ostale
Foto: Subaru promo

Prema podacima koje je objavio J.D. Power, karavan vozila čine svega 1,4% prodaje novih automobila na američkom tržištu. Sa druge strane, krosover/SUV modeli imaju 48-procentni tržišni udeo u SAD, tako da su ova vozila privukla mnoge kupce koji su nekada vozili karavane.

Ipak, jedan karavan tvrdoglavo opstaje u Sjedinjenim Državama. Reč je i modelu Subaru Outback koji čini čak 85,7% prodaje svih karavan vozila u SAD.
Foto: Subaru promo
Kako navodi J.D. Power, u 2018. u toj zemlji je prodato 178.854 primerka Outbacka.

Odgovor na pitanje kako je baš ovaj model uspeo da se zadrži na tržištu uprkos opadanju segmenta kome pripada krije se u njegovom dizajnu.

Naime, Subaru Outback ima robustan izgled i povišeno odstojanje od tla, pa podseća na izuzetno popularne krosover/SUV automobile, a sa druge strane privlači i one kojima SUV nije prva opcija pri kupovini, već su više naklonjeni porodičnim karavanima.
Foto: Subaru promo
Iako na američkom tržištu postoje slični “kros” karavani, kao što su na primer Volvo V60/V90 Cross Country, Subaru Outback je cenovno znatno pristupačniji i košta od 27.655 dolara.
Foto: Subaru promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: