"Odem na slavu, popijem i stavim decu u auto. To rade mnogi od nas, ja više ne"

Na seminaru "Unapređenje sistema bezbednosti saobraćaja" na Kopaoniku učestvovale i poznate ličnosti koje su, prenoseći lična iskustva, poručile da je važno biti oprezan i da pre svega mora da se krene od sebe da bi bezbednost u saobraćaju bila veća.

Izvor: Izvor: Tanjug

Sreda, 02.10.2019.

09:15

Foto: B92/NP (ilustracija)

Automobilista Dušan Borković rekao je da, kao profesionalni automobilista, oseća dužnost da promoviše bezbednost u saobraćaju i podiže svest javnosti o tome koliko je ta tema važna. Naveo je da svakodnevno na gostovanjima ističe koliko je bitno da, pre svega mladi, budu pažljivi u saobraćaju i fokusirani u vožnji.

Kako je dodao, nedavno je na fakultetu u Kragujevcu razgovarao s mladima i ukazao im na to da budu svesni koliko je automobil opasan, da je opasno voziti i pričati telefonom, da treba vezivati pojas...

Prisutnima se obratila i voditeljka Dea Ðurđević, koja je teško povredila ruku u saobraćajnoj nesreći ove godine, kada ju je udario autobus.

"Stajala sam na trotoaru i čula sam 'pazi'. Uspela sam da napravim pokret leve ruke preko glave i jedan korak, još jedan sekund mi je bio potreban da napravim još jedan korak i možda sebi znatno umanjim povrede. U toj sekundi sam videla jaka svetla i osetila jak bol koji je trajao strašno dugo", počela je ona svoju priču i navela da je imala više od 20 operacija. Rekla je da nesreća koju je doživela može da se dogodi svakome, da saobraćaj nije samo vožnja sa jedne na drugu lokaciju i poručila da u saobraćaju treba biti oprezan jer je u rukama vozača njihov, ali i život drugih ljudi.

"Svi kreću od onoga 'neće to meni da se desi'. Stvarno? Zar stvarno mislite da sam ja htela da mi se ovo dogodi? Zar stvarno mislite da bilo ko od vas ili vaših najbližih ne može da se nađe na mom mestu? Može", rekla je ona i dodala da je zato veoma važno slušati savete o ponašanju u saobraćaju.

Glumac Nenad Okanović je rekao da je ranije, pre nego što je počeo da radi sa Agencijom za bezbednost saobraćaja, bio prestupnik u saobraćaju.

"Hvala Bogu, ništa mi se nije desilo da bih morao da promenim mišljenje, nego sam igrom slučaja počeo da radim sa Agencijom za bezbednost saobraćaja i kada sam video neke stvari, statistike, zapitao sam se šta radim... odem na slavu, popijem i stavim decu u auto. To rade mnogi od nas, ja više ne radim", rekao je Okanović. Naveo je da svi moraju da krenu od sebe da bi bezbednost u saobraćaju bila veća.

"Krenimo od sebe i onda će svima biti bolje", poručio je Okanović.

Direktor Nacionalne vozačke akademije Mladen Alvirović je ukazao da je za bezbednost u saobraćaju veoma važna edukacija, naročito mladih.

"Na matore ljude se teško utiče. Jedini način da ostvarmo neke promene jeste da budemo vrlo pažljivi sa onima koji nas nasleđuju, koji gledaju u nas i rade isto sto i mi... ako ne učinimo ništa da mladima promenimo svest i stavimo do znanja da je normalno ponašanje u saobraćaju vezivanje pojasa, prelazak na zeleno svetlo...ako njima to ne bude, kako bi oni rekli kul, onda nismo ništa uradili", rekao je Alvirović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: