Vodič za električne automobile za početnike

U Srbiji je prema podacima iz 2018. godine registrovano svega 148 električnih vozila, od čega su nešto više od polovine putnički automobili. Po tome naša zemlja daleko zaostaje za razvijenim evropskim državama.

Izvor: B92

Utorak, 24.09.2019.

10:50

Vodič za električne automobile za početnike
Foto: Mercedes promo

Prvi čovek Tesle, Ilon Mask, objavio je na Tviteru da bi ta kompanija sa svojim električnim automobilima trebalo da bude prisutna na tržištu Srbije od 2020. godine.

Teslini automobili, kao i električni modeli drugih svetskih proizvođača već neko vreme su uobičajena pojava na putevima širom Evrope, ali ne i u Srbiji. Razloga za to je mnogo – od niskog standarda, visokih cena automobila na struju i izostanka državnih subvencija i beneficija, preko nerazvijene infrastrukture punjača, pa do skeptičnog odnosa naših vozača prema ovoj vrsti vozila.

Ipak, električni automobili su izuzetno aktuelna tema kako u svetskim, tako sve više i u domaćim medijima. Ali, koliko prosečan vozač uopšte zna o automobilima na struju, njihovim prednostima i manama?

Činjenica je da električna vozila postepeno postaju jeftinija – pa bilo da tražite način za uštedu na troškovima za gorivo, težite da smanjite svoj takozvani CO2 "otisak" ili jednostavno želite da se unaokolo vozikate u automobilu na struju, postoji puno razloga za razmatranje hibridnih ili električnih vozila.

Ali pre nego što krenete u "elektrifikaciju", morate razmotriti koje su vam opcije i pažljivo planirati, kako biste bili sigurni da automobil koji kupujete odgovara vašim potrebama. Evo nekoliko stvari koje treba razmotriti pre nego što se odlučite da "pođete električnim putem".

Da li vam je uopšte potreban plug-in hibrid/potpuno električni automobil, ili se možete zadovoljiti sa običnim hibrdom

Foto: Smart promo
Dok se konvencionalni hibrid (HEV) oslanja pre svega na svoj benzinski motor, koji radi u tandemu sa elektromotorom i malom baterijom (koja ne može da se dopuni na električnom priključku, već samo radom benzinskog motora i regenerativnim kočenjem), plug-in hibrid (PHEV) može neko vreme da se kreće isključivo na struju, i da pri tom ne sagoreva benzin.

Ovo je moguće za ograničen broj kilometara (obično nekoliko desetina km), pre nego što se baterija isprazni i benzinac priskoči u pomoć. Ako nikada ne priključujete svoj PHEV na utičnicu radi dopune baterija, on će se praktično u eksploataciji ponašati poput običnog hibrida.

To znači da, iako možete puniti svoj hibridni plug-in automobil kako biste iskoristili prednosti vožnje samo na baterije na kratkoj udaljenosti, u praksi to i ne morate.

Sa druge strane, potpuno električni automobil (EV) za napajanje se oslanja isključivo na bateriju (jer nema pomoć benzinskog motora) – što znači da se mora redovno puniti na električnom priključku (kod kuće ili na javnim punjačima).

Izračunajte svoje troškove

Foto: Nissan promo
Postoji nekoliko elemenata za poređenje troškova EV-a sa konvencionalnim automobilom.

Naime, električni automobilu su i dalje znatno skuplji prilikom nabavke u odnosu na klasične benzince ili dizelaše. PHEV hibridi su nešto jeftiniji, a obični hibridi imaju najnižu cenu od sva tri tipa “elektrifikovanih” vozila.

Kako u Srbiji (za sada) nema državnih subvencija za nabavku ekološki prihvatljivih automobila, moraćete da platite punu maloprodajnu cenu, koja je za naše uslove veoma visoka.

Svarna ušteda se ogleda tek u dugoročnim troškovima tokom eksploatacije (cena goriva, cena održavanja...), i zavisi umnogome od toga koliko kilometara godišnje prelazite i koliko godina planirate da vozite svoj električni automobil/PHEV ili običan hibrid.

Planirajte svoje rute za vožnju unapred

Za kraće relacije i svakodnevnu vožnu električnim automobilom (EV) po gradu to i nije toliko bitno, jer većina ovih vozila koja su dostupna na tržištu imaju radijus kretanja od 200 i više km, sa punim baterijama.

Ipak, ako se zaputite na malo duže putovanje, moraćete da se unapred informišete o tome gde možete da dopunite baterije svog automobila (naravno, ovo važi samo za čisto električna vozila, dok sa hibridnima nećete imati problema sve dok na putu ima benzinskih stanica).

U tom pogledu situacija u Srbiji je i dalje onespokojavajuća. Iako se u poslednih godinu i po dana nešto radilo na tom planu i na nekim lokacijama u našoj zemlji postavljeni su punjači za ova vozila, oni su uglavnom koncentrisani u Beogradu (javne garaže, hoteli...) i duž auto-puta (reč je o 15 brzih punjača koji se nalaze se na trasi Koridora 10).

Na brzim punjačima automobili se mogu napuniti za oko 30 minuta do oko 80% kapaciteta baterije.

Za lociranje punjača, kako kod nas, tako i u inostranstvu, od pomoći vam mogu biti aplikacije kao što su Google Maps (prikazuje vam stanice za punjenje u blizini i kakva je oprema dostupna ako pretražite "EV Charging" ili "EV Charging Stations"), kao i ChargeHub i PlugShare koje nude slične informacije.

Ipak, ako u Srbiji imate potrebu da češće putujete po unutrašnjosti zemlje magistralnim putevima, onda je za vas bolja opcija plug-in ili običan hibrid.

Održavanje elektrifikovanih vozila

Foto: Volkswagen promo
Značajna prednost EV automobila je to što, recimo, ne zahtevaju redovne zamene ulja i filtera, kaiševa i sl., kao što je to slučaj sa automobilima na benzin. Ali to ne znači i da ih možete jednostavno samo puniti i ići dalje. I dalje morate voditi računa o brojnim delovima i sklopovima automobila, kao što je to slučaj i sa konvencionalnim vozilima.

Morate redovno kontrolisati (i po potrebi menjati) kočnice, gume, brisače, sijalice i dr. Takođe, važno je kontrolisati i pritisak u pneumaticima, jer neodgovarajući pritisak može značajno da vam smanji autonomiju u vožnji.

Ipak, generalno, troškovi održavanja električnog automobila biće osetno manji u odnosu na benzinca iste klase, dok će troškovi hibrida (s obzirom da oni imaju i benzinski motor) biti slični onima koje imaju vlasnici auotmobila sa konvencionalnim pogonom.

Vožnja na ekstremnim temperaturama vazduha

Činjenica je da su električni automobili osetljiviji na veoma hladno vreme u poređenju sa vozilima koje pokreću SUS motori. To znači da se autonomija u vožnji kod EV vozila može smanjiti za čak 25%, pa i više pri ekstremno niskim temperaturama, jer su pogonske baterije osetljive na niske temperature.

Pored toga, električna energija se zimi dodatno troši za grejanje (leti za klimatizaciju) kao i za rad brisača u slučaju snežnih padavina.

Ukoliko imate PHEV ili običan hibrid, niste u problemu, osim što ćete potrošiti nešto više benzina u odnosu na period kada su temperature vazduha umerenije, jer je učinkovitost baterija u hibridnom pogonu tada manja.

Ne zaboravite da isključite motor

Foto: Auto magazin
Ovaj savet možda na prvu loptu deluje kao izlišan, ali ne zaboravite da su elektromotori u automobilu praktično nečujni – što znači da je u teoriji lako izaći, zatvoriti vrata i zaboraviti da vozilo radi.

Možda ćete imati opciju alarma koji vas upozorava kada ste automobil ostavili da radi, dok se neka EV vozila automatski isključe nakon određenog vremena (na primer, Tesla automobili će automatski isključiti kad izađete i zatvorite vrata za sobom).

Na kraju, ukoliko ste zainteresovani za kupovinu električnog automobila u Srbiji, više informacija možete pročitati u posebnom tekstu koji se detaljno bavi ovom problematikom – počev od nedoumica koje postoje oko registracije takvih automobila, preko cene registracije do mogućnosti kupovine i uvoza polovnih elektroautomobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: