Kada možemo očekivati pristupačan i funkcionalan električni automobil do 10.000 €?

Renault tvrdi – u roku od pet godina.

Izvor: B92

Nedelja, 15.09.2019.

17:00

Kada možemo očekivati pristupačan i funkcionalan električni automobil do 10.000 €?
Renault City K-ZE (Foto: Renault promo)

Ovogodišnji Sajam automobila u Frankfurtu protiče u znaku dominacije električnih i hibirdnih automobila, a zajedničko za sve njih je to što su znatno skuplji od odgovarajućih modela sa motorima SUS. Zato se sve češće postavlja pitanje kada će se na evropskom tržištu pojaviti funkcionalan niskobudžetni putnički automobil na struju koji će u osnovnoj verziji koštati ispod 10.000 evra.
Foto: Renault promo
Direktor kompanije Renault, Tijeri Bolor, tvrdi da će se to dogoditi u narednih 5 godina i da je ovaj francuski proizvođač u stanju to da uradi zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu u razvoju u proizvodnji električnih vozila, kao što je model Zoe.

Međutim, nije do kraja jasno kako Bolor misli da električne automobile približi masama, s obzirom da je Volkswagen, koji takođe namerava da započne masovnu proizvodnju automobila na struju, svoj prvi isključivo električni model (VW ID.3) ceni oko 30.000 evra, odnosno tri puta više od projektovane cene Renaultovog budućeg niskobudžetnog modela.
Foto: Renault promo
Sa druge strane, pristupačan električni Renault već postoji – ali u Kini, gde je francuska kompanija lansirala model Renault City K-ZE po ceni od 7.900 evra.

U pitanju je električna verzija Renaultovog jeftinog modela Kwid koji se prodaje na velikim tržištima u razvoju, poput Indije.
Foto: Renault promo
Renault City K-ZE je počeo da se prodaje u Kini početkom ove sedmice, a najjeftinija verzija košta 61.800 juana (oko 7.900 evra). Procenjuje se da, ukoliko bi Renault hteo da ovaj automobil ponudi kupcima u Evropi, nakon neophodnih unapređenja i homologacije on bi na Starom kontinentu koštao oko 10.000 evra (u najjeftinijoj varijanti).
Foto: Renault promo
Inače, Renault City K-ZE postavljen je na CMF-A mehaničku platformu i ima litijum-jonsku bateriju kapaciteta 26,8 kWh. Za pogon se stara elektromotor koji isporučuje 44 ks i 125 Nm.

Proizvođač navodi da je City K-ZE u stanju da pređe do 270 km sa punim baterijama (prema starom NDEC mernom ciklusu).
Foto: Renault promo
Foto: Renault promo
Foto: Renault promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: