Kinezi dolaze: Vozili električni SUV 15.000 km do sajma u Frankfurtu FOTO

Kineska auto-industrija postigla je još jedan uspeh.

Izvor: Izvor: B92, Index.hr

Četvrtak, 12.09.2019.

09:00

Kinezi dolaze: Vozili električni SUV 15.000 km do sajma u Frankfurtu FOTO
Foto: Aiways promo

Možda najbolji primer tehnološkog razvoja, a još više kineske upornosti je sledeće poređenje. U BMW-u i Miniju su se pohvalili kako je električni Mini vozio od Minhena do Frankfurta i tamošnjeg sajma automobila – čitavih 400 km.

Sa druge strane, Kinezi su na put krenuli sa dva električna SUV-a Aiways U5, i to u fazi prototipa, i vozili su čak do Frankfurta.
Foto: Aiways promo
Puna 53 dana bili su na putu i za to vreme su prošli kroz 12 zemalja rutom poznatom kao Put svile. Ukupno su prevalili 15.022 km, a pritom ni u gepeku niti u pratnji nisu imali veliku servisnu podršku, a navodno ni agregat.

Sve u svemu, zaslužili su ulazak u Ginisovu knjigu rekorda.
Foto: Aiways promo
Put je poslužio i kao finalni test pouzdanosti vozila, odnosno pogona. Vozeći nimalo pitomom podnebljem, pratilo se ponašanje celokupnog električnog pogona.
Ruta kojom su Kinezi prevalili put do Frankfurta prolazi kroz 12 zemalja (Foto: Aiways promo)
Kako se navodi, Aiways U5 je dobio evropsku homologaciju, a postavljen na mehaničku platformu koja je delimično izrađena od aluminijuma.

Pokreće ga elektromotor od 190 KS i 315 Nm, a snaga se šalje na prednje točkove.
Foto: Aiways promo
Autonomija u vožnji iznosi 503 km (prema NEDC standardu).

Prvi primerci ovog modela trebalo bi da stignu na evropske puteve u aprilu iduće godine. Ukoliko cena bude dobro odmerena sve je moguće, pa i da ostvari zapažen uspeh na Starom kontinentu.
Foto: Aiways promo
Foto: Aiways promo
Foto: Aiways promo
Foto: Aiways promo
Foto: Aiways promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: