Električni okršaj: Porsche vs Tesla – ko će izaći kao pobednik?

Nakon što je Porsche predstavio električni Taycan, oglasio se i njegov rival sa druge strane okeana.

Izvor: B92

Petak, 06.09.2019.

11:40

Električni okršaj: Porsche vs Tesla – ko će izaći kao pobednik?
Porsche Taycan - Dimenzije (dužina/širina): 4963/1966 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2900 mm

Kompaniji Tesla nije dugo trebalo da se oglasi povodom premijere prvog električnog modela iz Štutgarta i, kako se u medijima najavljuje, budućeg rivala Modelu S.

Na društvenim mrežama već se uveliko porede karakteristike dva luksuzna električna automobila, a prema navedenim specifikacijama čini se da Tesla nema mnogo razloga za brigu.
Tesla Model S - Dimenzije (dužina/širina): 4980/1964 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2960 mm
Naime, Model S ima bolje ubrzanje od 0 do 60 milja na čas (0-96 km/h) – do ove brzine stiže za samo 2,4 sekunde. Nemački model u svom najsnažnijem izdanju isto ubrzanje postiže za 2,6 sekundi.

Tesla se može pohvaliti i većom maksimalnom brzinom od 262 km/h, dok Taycan može da juri do 260 km/h.
Porsche Taycan - enterijer (Foto: Porsche promo)
Navedena je i autonomija, prema američkom mernom standardu, a i u ovom slučaju Model S odnosi pobedu – 345 milja (555 km) u poređenju sa svega 250 Porscheovih milja (402 km).

Još jedan adut koji je na strani Tesle je cena automobila. U SAD se Tesla S najsnažnijoj konfiguraciji može kupiti za 99.000 dolara, dok Porsche Taycan košta gotovo dvostruko više – 185.000 dolara.
Tesla Model S - pogled na komandnu tablu (Foto: Tesla promo)
Inače, Ilon Mask je odmah nakon premijere Taycana iskoristio priliku da se naruga Porscheu preko Tvtera. Mask je prvo izjavio da Porsche ne zna šta znači reč Turbo (dve top verzije električnog modela proizvođača iz Štutgarta nose dodatke “Turbo” i “Turbo S” u nazivu ), a potom najavio da će Model S sledeće nedelje izaći na Nirburgring kako bi pokazao svoju nadmoć na toj legendarnoj stazi. Međutim, prvom čoveku Tesle ubrzo su odgovorili brojni Tviteraši, koji su ga podsetili da i on često svojim izjavama i nazivima određenih sistema i funkcija u Tesla automobilima ustvari obmanjuje javnost i kupce, apostrofirajući između ostalog reč "autopilot" koji to u stvarnosti nije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: