Porsche izašao na crtu Tesli – stigao prvi model na struju iz Štutgarta FOTO

Nemački proizvođač predstavio je električni sportski automobil sa 4 vrata – Taycan koji može da razvije i do 750 ks.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.09.2019.

09:15

Porsche izašao na crtu Tesli – stigao prvi model na struju iz Štutgarta FOTO
Foto: Porsche promo

Prošlo je četiri godine otkako je Porsche prikazao koncept Mission E kojim je najavio svoj prvi serijski automobil na struju. Taycan je u velikoj meri zasnovan na ovom konceptu, a na premijeri je predstavljen u dve snažnije verzije – Turbo i Turbo S, dok će osnovna varijanta debitivati do kraja 2019.
Foto: Porsche promo
Dužina prvog električnog Porschea je 4.963 mm, a širina 1.966 mm, dok je međuosovinsko rastojanje 2.900 mm. Poređenja radi, Tesla Model S ima dužinu 4.980 mm, širinu 1.964 mm, a međuosovinsko rastojanje 2.960 mm.

Iako po prvi put izlazi na tržište sa jednim električnim modelom, nemački proizvođač je dizajnirao Taycan tako da ne bude nedoumica da je reč o jednom Porscheu. Karakteristični stilski detalji na prednjem, a naročito na zadnjem delu vozila daju Taycanu prepoznatljiv "poršeovski" pečat.
Foto: Porsche promo
Kada je reč o dizajnu, treba napomenuti da koeficijent otpora vazduha kod ovog automobila iznosi svega 0,22, što je od velikog značaja za smanjenje potrošnje električne energije i povećanje autonomije u vožnji.

Zanimljivo je da obe verzije koje su prikazane na premijeri, Taycan Turbo i Taycan Turbo S, imaju u startu istu snagu – 625 ks. Razlike nastaju zahvaljujući "overboost" funkciji koja modelu Taycan Turbo omogućava da povremeno raspolaže sa 680 "konja", a verziji Turbo S sa čak 750 konjskih snaga.
Foto: Porsche promo
Taycan Turbo može da računa sa obrtnim momentom od 850 Nm, a Taycan Turbo S sa 1.050 Nm. Što se tiče perofromansi, Turbo ubrzava 0-96 km/h (0-60 milja na sat) za 3,0 s, a Turbo S za 2,6 s.

Brzinu od 200 na sat Taycan Turbo dostiže za sveag 10,6 s, a Turbo S za samo 9,8 s. Maksimalna brzina oba automobila iznosi 260 km/h.

Porsche je saopštio da je upotrebljen inivativni menjač sa 2 stepena prenosa – prvi stepen služi za snažna ubrzanja automobila, a drugi za ekonomično krstarenje putem, kad je potrebno sačuvati što više energije za što dužu autonomiju.
Foto: Porsche promo
Za skladištenje električne energije koriste se litijum-jonske baterije od 93,5 kWh. Proizvođač tvrdi da ih je na brzom punjaču od 270 kW moguće dopuniti do 80% kapaciteta za 22,5 minuta. U slučaju da se vozaču žuri, nakon 5 minuta dopune na istom punjaču automobil će moći da pređe dodatnih 96 km.

Ukoliko se koristi DC punjač od 150 kW, baterije u 80 odsto pune za 36 minuta, a da bi se potpuno napunile na običnoj kućnoj utičnici potrebno je 11 sati.
Foto: Porsche promo
Inače, Porsche Taycan Turbo sa punim baterijama može da pređe maksimalno 450 km (prema WLTP standardu), a Turbo S 412 km.

Nemački proizvođač saopštio je i da će Taycan Turbo koštati od 153.310 dolara, a Turbo S od 187.610 dolara.
Foto: Porsche promo
Foto: Porsche promo
Foto: Porsche promo
Foto: Porsche promo
Foto: Porsche promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: