Novi nestvaran brzinski rekord: Bugatti Chiron jurio 490 km/h! VIDEO

Modifikovani Chiron Sport, koji je unapređen u Bugattijevoj fabrici, zabeležio je na test stazi u Nemačkoj brzinu od čak 490,484 km/h.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.09.2019.

12:00

Novi nestvaran brzinski rekord: Bugatti Chiron jurio 490 km/h! VIDEO
Foto: Bugatti promo

Samo par dana pošto je Top Gear objavio video snimak vožnje produkcijskog Chirona Sport na Volkswagenovoj test stazi Ehra-Lessien, tokom koje je kazaljka brzinomera stala na 423 km/h, sa iste piste stiže nova brzinska senzacija.

Ovog puta na stazi se našao modifikovani Chiron Sport koji je razvio brzinu od preko 490 kilometara na sat! Za volanom je bio test vozač Endi Volas, a rekord je zvanično verifikovala nemačka asocijacija TÜV. Pogledajte video: Da bi postigao ovaj neverovatan rezultat, Bugatti se udružio sa ekspertom za konstrukciju supersportskih automobila - italijanskom kompanijom Dallara, i proizvođačem guma Michelin.

Kako piše Top Gear, tri kompanije su u poslednjih šest meseci intezivno radile na unapređenju modela Chiron Sport kako bi srušili brzinsku barijeru od 300 milja na sat (482,8 km/h).

Kao rezultat njihovih napora, automobil je produžen u zadnjem delu za 25 cm, a izvršene su i druge aerodinamičke modifikacije uključujući uklanjanje adaptivnog krila zadnjeg spojlera sa produkcijskog vozila i ugradnju novog, fiksnog repnog spojelra. Osim toga, izvršene su promene i na sistemu oslanjanja i izduvu.
Foto: Bugatti promo
Suvozačko sedište je izvađeno iz automobila, vozač je dobio dodatne zaštitne elemente poput specijalnog sigurnosnog sedišta i zaštitnog rol-bara, a izvršene su i određene intervencije na smanjenju ukupne mase vozila.

Umesto standardnog Bugattijevog 8.0 W16 motora sa 4 turba i 1.500 ks, koji pokreće produkcijski Chiron Sport, ugrađen je onaj iz superskupocenog Buggatija Centodieci koji isporučuje 1.600 konjskih snaga.

Na kraju, treba napomenuti da je ovaj specijalni Chiron Sport označen od strane fabrike kao "jedinstveni prototip gotovo spreman za proizvodnju", pa rekord za sada ne može da se striktno odnosi na produkcijske automobile.

Podsećamo, trenutno najbrži produkcijski automobil na svetu je Koenigsegg Agera RS koji je 2017. u Nevadi postigao brzinu od 446,97 km/h. Ipak, to ne umanjuje značaj ovog fantastičnog rezultata Bugattija, a sledeća brzinska barijera koju treba srušiti je ona od 500 km/h.
Foto: Bugatti promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: