Stout Scarab – predak savremenih minivanova FOTO

Stout Scarab iz 1936. smatra se prvim minivanom na svetu, a od modernih MPV modela razlikuje se i po sjajnom dizajnu u art deco stilu.

Izvor: B92

Subota, 31.08.2019.

19:00

Stout Scarab – predak savremenih minivanova FOTO
Foto: Concours of Elegance

Ukupno je napravljeno svega devet primeraka ovog automobila, a jedan će biti izložen početkom septembra na manifestaciji "Konkurs elegancije" u dvorcu Hempton Kort u Velikoj Britaniji. Ovaj primerak je navodno bio "domaćin" sastanka američkog generala Ajzenhauera i Šarla de Gola tokom Drugog svetskog rata.
Foto: Concours of Elegance
Pedesetih godina 20. veka koristio ga je vlasnik jednog cirkusa koji je u njemu držao majmune dok je cirkus bio na turneji.

Nakon toga ga je kupio francuski industrijski dizajner i smestio u muzej u Remsu. Sadašnji vlasnici obnovili su ovaj ljupki automobil 2001. godine i od tada ga održavaju u izvanrednom stanju.
Foto: Concours of Elegance
Stout Scarab je inače delo automobilskog i vazduhoplovnog inženjera Vilijama Bušnela Stauta, koji je imao u planu da godišnje proizvode i proda čak 100 ovih vozila.

Nažalost, njegova kreacija sa V8 motorom pokazala se preskupom i prenaprednom za svoje vreme pa je projekat odbačen posle samo devet proizvedenih jedinica. Scarab je tada koštao 5.000 dolara, što je otprilike 100.000 dolara današnjeg novca.
Foto: Concours of Elegance
Kabina ima potpuno ravan pod, motor je smešten pozadi, a pogon je takođe na zadnje točkove, pa je ponuda prostora u unutrašnjosti prilično velika u odnosu na spoljne dimenzije automobila.
Foto: Concours of Elegance
Stout Scarab biće izložen u Hempton Kortu od 6. do 8. septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: