Kao u bunkeru: Blindirani BMW otporan na TNT i napad dronom FOTO

Nemački proizvođač tvrdi da oklopljeni X5 može da zaštiti putnike od više tipova vatrenog oružja, uključujući AK-47, kao i od eksplozije TNT-a do 15 kilograma sa udaljenosti od četiri metra.

Izvor: Izvor: B92, Tportal.hr

Sreda, 28.08.2019.

09:15

Kao u bunkeru: Blindirani BMW otporan na TNT i napad dronom FOTO
Foto: BMW promo

BMW je predstavio oklopljenu verziju svog SUV-a pod nazivom X5 Protection VR6, dizajniranog za zaštitu od eksploziva, vatrenog oružja i pokušaja otmice.

Model X5 Protection VR6, koji već u svom nazivu naglašava da je reč o sertifikovanoj zaštiti (klasa otpornosti VR6 je u skladu sa međunarodno priznatim službenim kriterijumima ispitivanja), na prvi pogled gotovo se ne razlikuje od standardne verzije X5.

Međutim, ceo automobil je obložen čeličnim oklopom visoke čvrstoće, uz preklapanja na svakoj ploči i ivicama, kako bi se do maksimuma povećala pokrivenost.
Foto: BMW promo
Masivna aluminijumska ploča ispod vozila štiti pogonski sistem i podvozje od eksplozivnih naprava kao što su ručne bombe, dok su standardni prozori zamijenjeni staklom ojačanim polikarbonatom debljine 33 mm.

Staklene povšine odlikuje ono što BMW naziva "zaštitnom tehnologijom nakon eksplozije", koja nudi zaštitu od sekundarnih napada. Inače, samo se prozor vozača standardno podiže električnim putem, iako se i za putnike nude električni prozori kao opcija.
Foto: BMW promo
Unutrašnjost kabine sa četiri sedišta ista je kao i u standardnom X5, ali sadrži brojne dodatne bezbednosne mehanizme koji nisu dostupni na serijskim automobilima.

Na primer, pregrada za prtljažni prostor oklopljena je i pruža dodatni sloj zaštite za putnike na zadnjim sedištima.

BMW tvrdi da oklopljeni X5 može da zaštiti putnike od više tipova vatrenog oružja, uključujući pušku AK-47 ("kalašnjikov"), kao i od eksplozije TNT eksploziva do 15 kilograma sa udaljenosti od četiri metra.

Proizvođač nije naveo koliko je oklopljeni VR6 teži od standardnog modela X5.
Foto: BMW promo
Opciono je dostupna i oklopna krovna ploča kao zaštita od vazdušnog napada dronom ili nekim drugim vazduhoplovnim sredstvima.

BMW X5 Protection VR6 za pogon koristi isti 4.4-litarski benzinski twin-turbo V8 koji se nalazi u novim modelima X5 M50i i X7 M50i. Motor proizvodi 530 KS (390 kW) i 750 Nm pri 1800 - 4600 o/min.

Ubrzanje je i dalje sjajno; od 0 do 100 km/h ono iznosi samo 5,9 sekundi, a maksimalna brzina mu je elektronski ograničena na 210 km/h. Što se tiče emisija CO2 i potrošnje, podaci su sledeći: potrošnja je 13 l/100 km, a emisija CO2 u kombinovanom režimu vožnje je 298 g/km.
Foto: BMW promo
Mehaničke modifikacije na vozilu obuhvataju i poseban rezervoar goriva, koji može automatski da se začepi u slučaju probijanja i spreči curenje benzina.

Dodatna oprema ugrađena u VR6 uključuje sistem interfona koji koristi mikrofone ugrađene u ogledala i krov vrata, kao i alarm koji automatski zaključava vrata i prozore.

Potencijalni kupci mogu naručiti i drugu dodatnu opremu, koja je takođe dostupna u serijskom modelu X5, uključujući aktivno provetravanje sedišta i kameru od 360 stepen, sa specifičnim dodacima za ovaj model, u rasponu od krovne svetlosne rotacije do oklopa koji štiti akumulator.
Foto: BMW promo
X5 VR6 će se proizvoditi uporedo sa standardnim modelom X5 u BMW-ovoj fabrici Spartanburg u Sjedinjenim Državama, a cene će biti objavljene na njegovom javnom predstavljanju kasnije ove godine.

Poređenja radi, Volvo je nedavno predstavio sličnu blindiranu verziju svog SUV-a XC90. Težina ovog vozila je 4,5 tona, a cena XC90 Armoreda iznosi oko 495.000 evra.
Foto: BMW promo
Foto: BMW promo
Foto: BMW promo
Foto: BMW promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: