Proizvođači automobila otkrili novu zlatnu koku - sve više ulažu u druge vidove prevoza

Auto-industrija sve više investira u lako-prenosni transport razvojem novih koncepata, uključujući e-bicikle i e-trotinete.

Izvor: Izvor: B92, Tportal.hr

Ponedeljak, 19.08.2019.

15:00

Proizvođači automobila otkrili novu zlatnu koku - sve više ulažu u druge vidove prevoza
Foto: Volkswagen promo

Proizvođači automobila sve brže rade na razvoju novih načina prevoza, a po svemu sudeći najveća inspiracija su im električni bicikli i električni trotineti, koji su u posljednje vrijeme sve popularniji. Audi je tako početkom prošle sedmice saopštio da razvija svoje e-tron trotinete i to skoro godinu dana nakon što je predstavio potpuno električni e-tron SUV.

Drugi proizvođači poput BMW-a i Forda već istražuju električna individualna "mikro-vozila" u saradnji sa već etabliranim brendovima, prenosi Business Insider.

Uzmemo li sve navedeno u obzir, nije čudno što proizvođači automobila ulaze u tržište e-mobilnosti. Bird (kompanija koja proizvodi e-trotinete) procenjena je na dve milijarde dolara (!) tokom procene poslovanja u 2018, dok je Lime, jedan od njihovih najvećih konkurenata trenutno je procenjen na 2,4 milijarde dolara.

Kompanije poput Ubera također istražuju ovu unosnu branšu. Jump, njihova filijala specijalizovana za e-bicikle već posluje u nekoliko američkih gradova. Lyft također ulazi u sve rašireniji biznis električnih bicikala, iako su imali problema nakon što su se njihova dva bicikla doslovno zapalila.

Evo koje kompanije sve više ulažu u električna mikro-vozila.

Ford Super Cruiser

Foto: Ford promo
Ford Super Cruiser je električni bicikl iz radionice ovog američkog proizvođača automobila. Reč je o relativno skupoj spravici (oko 4.000 dolara), sa baterijom od 48 volti koja pokreće motor od 500 W.

Dostiže brzinu do 32 km/h i težak je 30 kilograma. Litijum-jonskoj bateriji treba 5 sati za punjenje, a bicikl ima autonomiju od 24 do 48 kilometara pre ponovnog neminovnog priključenja na punjač.

Audi e-tron trotinet

Foto: Audi promo
Audi ima i svoj električni trotinet koji, ruku na srce, više izgleda kao skejtbord sa ručkom. Preklopno električno vozilo teško je 12 kg i ima radijus kretanja od 20 kilometara.

U Audiju kažu da planiraju da ga prodaju kao dodatanu opremu za Audi e-tron SUV, s obzirom da se trotinet može puniti putem priključka u prtljažniku vozila.

Na tržište će stići 2020. i koštaće oko 2.000 evra.

VW Streetmate i Cityskater

Foto: Volkswagen promo
Volkswagen je svoje elektrotrotinete predstavio tokom sajma u Ženevi, u martu ove godine.

Prvi na listi je Streetmate, vozilo srednjeg dometa koje izgleda kao vanbračno dete bicikla i trotineta a koje se zahvaljujući motoru od 2,7 konjskih snaga kreće maksimalnom brzinom od 45 kilometara na sat. Njegova baterija od 1,3 kWh može da se napuni za nešto više od 2 sata i trotinetu pruža autonomiju od 34 kilometra.

Streetmate ima Bluetooth opciju koja povezuje korisnički smartfon sa trotinetom i pomoću njega ga otključava, osigurava alarmom ili navodi putem GPS-a.

Trorinet, za kraj, ima i vodootporni ekran koji prikazuje status baterije i brzinu kretanja.

Drugi nešto manji koncept iz Nemačke je Cityskater, preklopno vozilo namenjeno za kratki prevoz. Cityskater ima dva prednja i jedan zadnji točak, pokreće ga motor od 0,5 konjskih snaga a dostiže brzinu do 19 kilometara na sat.

Dolazi sa ugrađenom baterijom od 0,2 kWh koja mu omogućava autonomiju od 14,5 kilometara a može se napuniti za dva sata.

Ipak, Cityskater i Streetmate za sada su samo koncepti, što znači da nije sigurno da li će i kada stići na tržište.

BMW E-Scooter

Foto: BMW promo
BMW je u saradnji sa firmom Micro Mobility Systems predstavio svoj e-trotinet koji će na tržište izbaciti u septembru ove godine.

BMW E-Scooter dostiže brzine do 19 kilometara na sat i ima radijus kretanja do 12 kilometara nakon dvosatnog punjenja. Reč je o 9 kilograma teškom višestruko preklopivom prevoznom sredstvu koje je izuzetno lako spakovati u prtljažnik automobila.

Cena će mu biti oko 800 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: