Čuveni Bondov automobil prodat za rekordnih 6 miliona dolara VIDEO

Aston Martin DB5 verovatno je najpoznatiji model automobila koji je u nekom od filmova vozio britanski tajni agent 007.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.08.2019.

13:15

Čuveni Bondov automobil prodat za rekordnih 6 miliona dolara VIDEO
Foto: Aston Martin promo

Jedan od svega četiri primerka klasičnog Aston Martina DB5 sa gedžetima iz filma “Goldfinger” iz 1964. prodat je proteklog vikenda na aukciji kuće RM Sotheby u Montereju za fantastičnih 6.385.000 dolara.

Tako je nadmašena procena stručnjaka koji su uoči prodaje predviđali da će automobil dostići cenu između 4 i 6 miliona, a ovaj filmski DB5 postao je najskuplji Bondov auto svih vremena.
Foto: Aston Martin promo
Iako je ovaj model u javnosti proslavio film “Goldfinger”, prodati primerak nije korišćen na snimanju ovog ostvarenja, ali jeste u promotivne svrhe za sledeći – "Thunderball" iz 1965. i imao je iste specifikaciji i dodatke kao onaj iz "Goldfingera".
Foto: Aston Martin promo
Automobil se može regularno voziti po javnim saobraćajnicama, a svi "filmski" dodaci su funkcionalni i mogu se koristiti više puta, kažu u Aston Martinu.

Među njima su prednji i zadnji branik koji se produžuju uz pomoć hidrauličnih komandi, zatim skrivena metalna ploča otporna na metke, koja se takođe izvlači pritiskom na dugme, kao i skrivene cevi mitraljeza i sistem mza aktiviranje dimne zavese.
Foto: Aston Martin promo
Tu je naravno i čuveni radarski sistem sa ekranom na centralnoj konzoli, kao i izmenjive registarske oznake. Inače, postupak restauracije i modifikovanja trajao je čitave četiri godine.

U filmu "Goldfinger", lik Džejmsa Bonda tumačio je Šon Koneri, a kako je specijalni Aston Martin DB5 izgleda na filmskom platnu, možete pogledati u sledećem insertu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: