KG: Za 7 godina napravili pola miliona FIAT-a 500L – šta im donosi budućnost?

Do početka proizvodnje novog SUV vozila u Kragujevcu će se praviti postojeći 500L, ali sa novim, modernim agregatima, a ovaj model će vrlo brzo dobiti i takozvani "laki hibridni sistem", sve traženiji na tržištu EU.

Izvor: Izvor: Novosti.rs

Petak, 16.08.2019.

12:00

KG: Za 7 godina napravili pola miliona FIAT-a 500L – šta im donosi budućnost?
Foto: FIAT promo

Vest koju su objavili italijanski mediji, pozivajući se na izjavu brend direktora FIAT-a Olivijea Fransoa da će se u kragujevačkoj fabrici, krajem 2020. ili početkom 2021. praviti SUV C segmenti, obradovala je mnoge, pre svega zaposlene u kompaniji "FCA Srbija", ali i brojne kooperante, pišu Novosti.

Dok ne počne proizvodnja modela, koji će po svemu sudeći nastati na mehaničkoj platformi modela Jeep Compass, mada ima i informacija da bi za platformu mogao da posluži i novi FIAT Tipo, jasno je da će fabrika u Kragujevcu morati da sve snage usmeri na proizvodnju modela 500L koji, iako i dalje među najprodavanijim vozilima MPV B segmenta, trpi ozbiljne udarce na tržištu.

Rešenje je u ugradnji još modernijih, ekološki čistijih pogonskih jedinica i hibridnog sistema. Naime, prema analizi italijanskih medija, kragujevačka fabrika koja je projektovana za prozvodnju 200.000 automobila godišnje, sa modelom 500L nikada nije bila ni blizu optimalne proizvodnje.
Foto: FIAT promo
Italijanski analitičari navode da su prve godine, kada je 500L predstavljen i kada je počela proizvodnja, sa fabričkih traka u Kragujevcu sišla 10.494 vozila. Sledeće godine, kada je u suštini i počela tržišna ofanziva u Evropi ali i SAD, proizvedeno je 74.536 vozila.

Rekordan rezultat ostvaren je 2014. godine kada je isporučeno 94.114 vozila! Naredna godina je bila nešto slabija - 85.357, a 2016. je isporučeno 63.100 vozila.

Prošle godine je proizvedeno tek nešto više od 50.000 automobila (50.022), a isti rezultat se očekuje i ove godine, iako je fabrika u Kragujevcu, od početka rada do sada ove godine stajala najviše dana, a radnici su upućivani na plaćeno odsustvo. Zaključno sa 2018. ukupno je proizvedeno 459.975 vozila.

Inače, fabrika ne radi od 29. jula, radnici su posle plaćenog odsustva koristili i redovni kolektivni godišnji odmor, "feragosto", a u hale se vraćaju 19. avgusta.
Foto: FIAT promo
Kako prenose, po pravilu dobro obavešteni italijanski specijalizovani auto-portali, FIAT 500L će uskoro dobiti novi benzinski motor, 1.0-litarski FireFly koji je razvijen u italijanskoj fabrici FIAT-a u Termoliju i koji bi raspolagao sa 100, odnosno 120 KS.

Ono što je još važnije, da bi se 500L bolje prodavao na evropskom tržištu dobiće, u skladu sa tendencijama u EU, i takozvani “laki hibridni sistem”.

“Laki hibridni sistem”

Hibridni pogon uglavnom podrazumeva da vozilo ima jedan benzinski i jedan elektromotor koji se napaja iz baterija (pune se u toku vožnje), smanjujući tako potrošnju ali i zagađenje.

"Laki hibridni sistem je cenovno dostupnija tehnologija od klasičnog hibrida i što je najvažnije, ovaj sistem može lako da se ugradi u postojeće vozilo i u konstrukciju pogona bez zadiranja u praktičnost ili raspored u vozilu", kaže Dragan Škrnjić, predsednik Eko auto kluba Srbija.

On navodi da je sasvim sigurno da će se evropski kupci, koji sada sve masovnije kupuju hibridna i električna vozila, lakše odlučiti za FIAT 500L sa ovim pogonom.
Foto: FIAT promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: