Da li ste ikad zamislili Pandu Abarth? FOTO

FIAT-ovo odeljenje sportskih automobila, Abarth, prerađuje u sportske varijante skoro sve modele italijanskog proizvođača, ali to nikad nije uradio sa Pandom.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.07.2019.

16:15

Da li ste ikad zamislili Pandu Abarth? FOTO
Foto: FCA promo

Panda postoji skoro 40 godina, najprodavaniji je FIAT-ov model u Evropi, ali nikad nije bila predmet modifikacije.

Najsnažnija verzija imala je 1,4-litarski 16V agregat sa 100 KS, u drugoj generaciji od 2006. do 2011, a šestostepenim manuelnim menjačem.

Panda 100 KS je ubrzavala 0-100 km/h za 9,5 sekudi uz maksimalnu brzinu od 185 km/h, a prosečna potrošnja po fabričkim podacima je bila 6,5 l/100 km.

Proizvodnja je okončana 2010. zbog poštrenih ekoloških normi, jer je ova verzija Pande emotivala 154 g/km CO2.

Južnoafrički dizajner automobila Metju Parsons odlučio je da ispravi "nepravdu" i pokaže kako bi izgledala Panda kao deo Abarth porodice čiji su članovi bili ili su još uvek Stilo, 500, Punto... Projekat je nazvao 200KS, a kao osnovu je iskoristio upravo treću generaciju Pande na koju je "nabacio" proširena krila, veće gume na višekrakim alu-felnama, potpuno spušteno vešanje uz još neke izmene na karoseriji uz dodatni difuzor na prednjem braniku.

Parsonsova kreacija nam omogućava da zamislimo pravu Pandu Abarth kojoj bi dovoljno bilo da pod haubom ima i fabrički 1,4-litarskki Multiar turbo-benzinac koji u nekim Abarth verzijama razvija upravo 200 KS i 300 Nm.

Teško je očekivati da FIAT od Pande napravi hot-heč, ali ukoliko nova generacija koja se očekuje u narednim godinama bude na novoj platformi, sve je moguće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: