I Škoda ima hibrid: Zakotrljao se novi Superb FOTO

Škoda je u Češkoj započela proizvodnju restilizovanog Superba.

Izvor: B92

Nedelja, 21.07.2019.

09:00

I Škoda ima hibrid: Zakotrljao se novi Superb FOTO
Foto: Škoda promo

Češki proizvođač u maju je predstavio osveženu treću generaciju svog top modela, a jedna od najvećih novina je uvođenje u ponudu plug-in hibridne verzije pod oznakom Superb iV.

Ako se vozi isključivo na električni pogon, ovaj model može da pređe oko 55 km, mereno prema novim WLTP normama. U osnovi hibridnog pogonskog sistema je 1.4-litarski TSI sa 157 KS koji uparen sa elektromotorom od 115 KS, dok je ukupna kombinovana snaga sistema 218 KS.

U Škodi kažu da je ukupna autonomija Superba iV, uz pomoć benzinskog i elektromotora, 850 km.
Foto: Škoda promo
Kada je reč o dizajnu automobila, restilizovani Superb nije se značajnije promenio u odnosu na prethodnika. Glavne promene su na zadnjem delu gde se umesto korporativnog logoa sada nalazi natpiš "ŠKODA", slično kao na modelima Kamiq i Scala.

Restilizovani prednji branik je povećao dužinu Superba za osam milimetara u limuzinskoj varijanti, a za 6 mm u karavanskoj verziji.

Superb je dobio i potpuno LED matriks farove, preoblikovane LED prednje maglenke i LED zadnja svetla sa pulsirajućim pokazivačima promene pravca.
Plug-in hibridna verzija - Superb iV (Foto: Škoda promo)
Pod haubom će Superb imati standardne pogone iz VAG porodice, a ulazna varijanta je 1.5-litarski TSI sa 150 KS uparen sa šestostepenim manuelnim ili DSG automatikom sa dvostrukim kvačilom.

DSG je jedina opcija kod snažnijeg 2.0-litarskog TSI koji dolazi u dve varijante sa 190 i 272 KS, a snažnija verzija ima i pogon na sva 4 točka.

Kada su u pitanju dizel agregati, tu su 1.6-litarski TDI sa 120 isključivo sa DSG, potom 2.0-litarski TDI sa 150 i 190 KS.
Najluksuznija varijanta - Superb L&K (Foto: Škoda promo)
Škoda je prvu generaciju modernog Superba predstavila 2001. godine, a do sada je sa fabričkih traka sišlo oko 1,25 miliona vozila iz sve tri generacije. Aktuelna, 3. generacija Superba prodata je u 500.000 primeraka, otkako se ovaj model pojavio 2015.

Superb se izrađuje u fabrici u Kvasiniju, u Češkoj. U ovom pogonu, u kome je 2018. godine proizvedeno preko 300.000 vozila, sklapaju se i SUV modeli Kodiaq i Karoq.
Najluksuznija varijanta - Superb L&K (Foto: Škoda promo)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: