Uvoz polovnjaka i broj motora – ozbiljni problemi

Od 18. jula na snagu stupa novi "Pravilnik o utiskivanju identifikacionih oznaka" (ukucavanje broja motora ili šasije). Ovom temom se bavio sajt Polovni automobili.

Izvor: B92

Sreda, 17.07.2019.

10:30

Uvoz polovnjaka i broj motora – ozbiljni problemi
Foto: NataliGlado/Depositphotos

Izvor: Polovni automobili; Autor: Dragan Romčević

To je pravilnik koji reguliše situaciju kada na vozilu ne može da se pročita broj motora ili broj šasije (VIN).

Sada se bavimo samo brojem motora.

Pošto je tema veoma komplikovana, a Pravilnik ne daje dovoljno informacija, kontaktirali smo MUP, Agenciju za bezbednost saobraćaja i Carinu kako bismo razjasnili sve nedoumice.

Zato je ovo prvi deo teksta na ovu temu. Kada saznamo nešto novo, objavićemo nastavak. Polovni automobili iz uvoza u velikom problemu

Glavni problem je u tome što vi kada uvozite auto, možete da prođete uvoznu (carinsku) proceduru bez obzira na stanje broja motora.

Pritom država naplati sve standardne dažbine.

Međutim, da bi auto mogao da se registruje, mora da prođe ispitivanje AMSS. Ako oni utvrde da broj nije vidljiv, odnosno da je toliko oštećen da ne može da se pročita, čitava priča je završena.

Taj auto ne možete da „terate“ na tzv. PUS-ovanje, odnosno ukucavanje novog broja motora nakon veštačenja od strane stručnjaka MUP-a.

Ta opcija je još uvek moguća – ali samo kod onih koji su uvezeni do 18. jula.

Nakon toga, umesto da bude dozvoljeno da se broj motora „sredi“ kao kod automobila koji se već nalaze u Srbiji, od 18. jula to više nije moguće.

Taj auto morate da vraćate nazad u inostranstvo ili da ga ostavite u Srbiji, ali ne možete nikada da ga registrujete. Možete samo da ga rastavite u delove, pri čemu sam motor ne možete da prodate, bar ne kao celinu. Da li kupci vozila na auto-placevima ili „na ime kupca“ imaju razloga za brigu?

Ne – zabrana ukucavanja novog broja motora (tzv. PUS-ovanja) važi samo za one koji se budu uvozili nakon 18. jula. Pritom, podrazumeva se da treba da tražite Uverenje o ispitivanju koje je obavio AMSS i da u njemu vidite da li je broj motora vidljiv (neoštećen).

Naime, u novom Pravilniku piše:

„Za sva polovna vozila koja su uvezena u Republiku Srbiju u skladu sa zakonom, a koja nisu upisana u jedinstveni registar vozila do dana početka primene ovog pravilnika, postupak utiskivanja sprovešće se u skladu sa odredbama ovog pravilnika“.

Čak i kada su u pitanju oni koji su uvezeni pre 18. jula – nije na odmet da proverite broj motora, pošto na tehničkom pregledu takođe mogu da otkriju da je oštećen ili zarđao, pa ćete morati da plaćate ukucavanje novog broja.

Mogu li sam da proverim broj na bloku motora?

Možete, ali samo ako znate gde se nalazi, a čak i tada može da bude izuzetno teško da ga pročitate. Samo onaj ko ga je tražio zna koja je to muka...

Može da bude ukucan bilo gde, na takvom mestu da ne pomaže ni ogledalo na šipci, podvlačenje pod auto, podizanje auta na dizalicu...

Možete da odete na tehnički pregled na proveru – pre toga proverite telefonom da li su uopšte voljni da to rade. Neki su jednostavno pretrpani zbog novih propisa po kojima auto mora da bude na tehničkom najmanje 30 minuta, što se u praksi neretko pretvori u 40 ili više minuta. Šta ako sam kupujem auto u inostranstvu?

Ne kupujte auto u inostranstvu ako ima izbledeo, zarđao ili na bilo koji drugi način oštećen broj motora.

Problem je u tome što će vas naša carina pustiti da uvezete auto, kao i da platite sve dažbine, ali će vas dočekati ispitivanje vozila (AMSS) na kojem mogu da utvrde da se broj ne vidi dobro.

U tom slučaju ostaje vam opcija da vratite auto u inostranstvo i sredite broj motora ili da nađete neko drugo rešenje...

Šta je sa automobilima koji su već registrovani?


Za njih se situacija ne menja mnogo, osim što će po novom pravilniku procedura ukucavanja novog broja motora izgleda biti nešto duža, komplikovanija i možda skuplja. Izraz „PUS-ovanje“ nastao je od akronima PUS – „po uputu SUP-a“. Konkretno, ukucavao se „PUS“ broj kada originalni broj motora ne može više da se pročita.

Šta to znači za „običnog“ vlasnika automobila?


Za sva već registrovana kola procedura je standardna. Ako se na tehničkom pregledu utvrdi da se ne vidi broj motora, vlasnik mora da isprati proceduru koju opisujemo u nastavku teksta.

Procedura ukucavanja drugog broja motora po novom pravilniku

Ako se na tehničkom pregledu kod vozila koja su upisana u jedinstveni registar vozila utvrdi da je broj motora oštećen, tehnički pregled će izdati izveštaj o ID oznaci motora (broju motora) na posebnom obrascu.

Vlasnik na osnovu ovog izveštaja odlazi u nadležnu područnu policijsku upravu, odnosno policijsku stanicu prema mestu prebivališta i podnosi zahtev za utvrđivanje ID oznake motora (tj. forenzički pregled).

Uz ovaj zahtev prilažu se:

a) izveštaj o ID oznaci
b) dokaz o plaćenoj propisanoj republičkoj administrativnoj taksi
c) dokaz o plaćenoj naknadi za forenzički pregled ID oznake (broja motora)
d) odgovarajući dokaz o poreklu i vlasništvu vozila (npr. očitana saobraćajna dozvola, uverenje iz službene evidencije vozila)

U opravdanim slučajevima, forenzički pregled može izvršiti i neka druga organizaciona jedinica MUP-a koja nije u mestu prebivališta vlasnika, a u čijem su delokrugu poslovi forenzike.

Prilikom forenzičkog pregleda procenjuje se da li je potrebno utiskivanje novog broja motora. Drugim rečima, utvrđuje se da li su na tehničkom pregledu pravilno procenili da broj motora ne može da se pročita.

Šta ako se pokaže da se broj ipak vidi, tj. da su na tehničkom pregledu pogrešili?

Ukoliko se utvrdi da utiskivanje novog broja motora nije potrebno, odnosno da je postojeći broj vidljiv i da može da se pročita, vlasnik automobila se sa dobijenom potvrdom o pregledu vraća na tehnički pregled, gde će mu u registracioni list upisati postojeći broj motora.

Šta ako je ukucavanje novog broja ipak potrebno?

Ako broj motora zaista nije vidljiv, odnosno toliko je oštećen da ne može da se pročita, vlasnik se upućuje na ukucavanje novog broja motora.

Ko može da se bavi „ukucavanjem“ novog broja motora

Po novom Pravilniku, time mogu da se bave tehnički pregledi, proizvođači ili predstavnici proizvođača vozila u Srbiji. Naravno, ukoliko imaju neophodnu opremu, objekte ili prostor, kao i zaposlenog koji je obučen da to radi.

Neposredno pred objavljivanje ovog teksta MUP-u smo poslali molbu za dostavljanje spiska svih pravnih lica ovlašćenih za ukucavanje broja motora. Čim dobijemo odgovor, tj. listu, ubacićemo je u ovaj tekst i takođe objaviti u posebnom tekstu.

Kako se određuje novi broj motora koji će biti ukucan umesto starog?

Imamo dva scenarija:

1) Može da se vidi tipska oznaka motora, ali ne i ostatak

Ukoliko nije moguće u potpunosti utvrditi ID oznaku motora, ali je utvrđena tipska oznaka motora, u potvrdi o izvršenom pregledu biće navedeno da je potrebno utisnuti novu ID oznaku motora, koja se sastoji od postojeće tipske oznake motora na koju se dodaje poslednjih sedam znakova iz broja šasije, odnosno VIN oznake (zvanično ID oznake vozila).

2) Ne može da se vidi ni tipska oznaka motora

Ako ne može da se utvrdi kompletan broj motora, uključujući i tipsku oznaku motora, onda vlasnik mora da nabavi potvrdu predstavnika proizvođača u Srbiji o tipskoj oznaci motora koji je ugrađen u njegov auto.

Dakle, isto kao i u prvom slučaju, novi broj motora će biti tipska oznaka motora dobijena od predstavnika proizvođača plus poslednjih sedam znakova iz broja šasije, odnosno VIN oznake (zvanično ID oznake vozila).

Kako se obavlja „ukucavanje“ novog broja motora?

Zvanično se kaže: utiskivanje identifikacione oznake motora ili ID oznake motora.

Radi se laserom ili ukoliko to fizički nije moguće zbog mesta na kojem se nalazi stari broj motora, može i mehanički.

Broj motora se utiskuje na blok motora na ravnoj podlozi u nizu i bez razmaka, u jednom redu, izuzetno u dva reda. Ukoliko je moguće - neposredno pored oštećene oznake.

Vlasnik dobija tri primera Potvrde o izvršenom utiskivanju novog broja motora. Odlazi na tehnički pregled, gde mu u registracioni list automobila upisuju novi broj motora.

Zloupotrebe

U policiji proveravaju i da li je bilo zloupotrebe. Na primer, možda je neko ubacio novi motor na kojem je pre toga izbrusio ili na neki drugi način oštetio broj motora i tako ga učinio nečitljivim.

Zaključak

Kao što smo već rekli na početku teksta, čekamo odgovore nadležnih i pratimo situaciju, pa ćemo uskoro objaviti drugi deo teksta sa novim informacijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: