Stigao električni Lotus sa 2.000 KS FOTO

Britanski proizvođač sportskih vozila Lotus predstavio je svoj, ali i generalno prvi britanski potpuno električni hiperautomobil – Evija.

Izvor: B92

Sreda, 17.07.2019.

09:00

Stigao električni Lotus sa 2.000 KS FOTO
Foto: Lotus promo

Evija je prvi Lotusov proizvod otkako je postao deo kineske Geely grupacije, a planirano je da se napravi svega 130 jedinica, zbog interne oznake vozila "Type 130".

Lotus Evija je prava zver sa četiri elektromotora koja zajedno isporučuju tačno 2.000 KS i 1.700 Nm.
Foto: Lotus promo
Snaga dolazi iz 70 kWh litijum-jonske baterije koja je smeštena u sredini vozila i koja se prenosi na sva četiri točka.

Lotus tvrdi da će Evija ubrzavati iz mesta do 100 km/h za manje od tri sekunde.
Foto: Lotus promo
S obzirom na snagu to i ne zvuči preterano impresivno s obzirom da brojni benzinski superautomobili sa mnogo manje snage imaju slično ubrzanje, a da ne pominjemo Tesla Model S P100d.

Međutim, ostale performanse su više nego zapanjujuće – Eviji su potrebne još samo tri sekunde za 200 km/h, dok do 300 km/h stiže za manje od devet.
Foto: Lotus promo
Maksimalna brzina se procenjuje na oko 320 km/h. Osim brzine, Evija je posebna i zbog lakoće, jer teži svega 1.680 kg sa svim komponentama.

Važno pitanje, s obzirom da je u pitanju EV, je i autonomija. U Lotusu očekuju da to bude oko 400 km između punjenja, ali što je još bitnije kompletna dopuna baterije bi trebalo da traje manje od 10 minuta!
Foto: Lotus promo
To je vrlo probližno standardnom punjenju goriva, ali postoji kvaka – za to je potreban punjač od 800 kW, koji još uvek ne postoji.

Najsnažniji dostupan je 350 kW, ali ni sa njim rezultat nije loš – baterija Lotus Evije može da se dopuni do 80% za 12 minuta.
Foto: Lotus promo
Evija će u još jednoj oblasti biti posebna – Lotus tvrdi da će to biti prvi serijski automobil koji će u farovima imati lasere.

Takođe, kao i mnogi novi EV modeli, Evija nema tradicionalne retrovizore niti kvake na vratima, već su tu kamere i dihedralna vrata koja će se kontrolisati preko elektronskog ključa.
Foto: Lotus promo
Što se tiče unutrašnjosti, vozač i putnici će uživati u dvozonskoj klimi, multimedijalnom sistemu sa Apple CarPlay i Android Auto sistemima te sedištima obloženim alkantarom.

S obzirom na sve navedeno, logično je da će Evija biti i veoma skupa "igračka".
Foto: Lotus promo
Lotus najavljuje cenu između 1,5 i 2 miliona evra, a početak proizvodnje nije planiran pre 2020.

Ali ako ste u mogućnosti, možete da rezervištete svoj primerak.
Foto: Lotus promo
Foto: Lotus promo
Foto: Lotus promo
Foto: Lotus promo
Foto: Lotus promo
Foto: Lotus promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: