Šta povezuje prvi let preko Atlantika i novi, specijalno dizajnirani Rolls-Royce? VIDEO

Rolls-Royce je nedavno predstavio model ograničene serije - Wraith Eagle VIII, koji je posvećen 100-godišnjici prvog neprekidnog leta preko Atlantskog okeana.

Izvor: B92

Nedelja, 16.06.2019.

11:00

Šta povezuje prvi let preko Atlantika i novi, specijalno dizajnirani Rolls-Royce? VIDEO
Foto: Rolls-Royce promo

Pre tačno jednog veka, u junu 1919, dvojica britanskih pilota izvela su neverovatan podvig za to vreme. Kapetan Džon Olkok i poručnik Artur Braun preleteli su u svom dvokrilcu Atlantik.

Dvojica veterana iz Prvog svetskog rata poleteli su 14. juna sa Njufaundlenda u Kanadi, da bi 16 sati kasnije sleteli u Irsku, pošto su prešli razdaljinu od 3.190 km. Bio je to prvi direktan let preko Atlantskog okeana, a izveden je u modifikovanom bombarderu "Vickers Vimy" iz Prvog svetskog rata.
Foto: Rolls-Royce promo
Ovde se u priču uključuje Rolls-Royce. Naime, avion je za pogon koristio dva "Eagle VIII" motora ove kompanije, koja je osim po automobilima čuvena i po avionskim motorima.

Svaki od ovih agregeta zapremine 20.3 litra proizvodio je po 355 ks (261 kW), zahvaljujući čemu je "Vickers Vimy" bio u stanju da leti brzinom od 185 km/h.
Foto: Rolls-Royce promo
Zanimljivo je da su dvočlanoj posadi skoro odmah nakon poletanja otkazali radio i navigacioni instrumenti. Umesto da se okrenu i vrate na poletište, Olkok i Braun su nastavili let “naslepo” kroz guste oblake i maglu. Kasnije se razvedrilo, pa je Braun, koji je bio navigator na ovom letu, uspeo da avion usmeri ka krajnjem odredištu - Irskoj obali.

Tačno 100 godina nakon ovog istorijskog leta, Rolls-Royce obeležava ovaj jubilej i odaje priznanje hrabrosti i odlučnosti koji su 1919. iskazali Džon Olkok i Artur Braun. U njihovu čast, nastao je specijalni Rolls-Royce Wraith Eagle VIII.
Foto: Rolls-Royce promo
Ovaj automobil obiluje detaljima koji podsećaju na podvig dvojice Britanaca, poput “zvezdanog neba” na krovu, koje simbolizuje navigaciju pomoću zvezda i sličnih motiva na komandnij tabli i centralnoj konzoli, a tu je i specijalno dizajniran sat nalik kompasu.

Inače, ispod haube modela Wraith Eagle VIII nalazi se poznati 6.6 litarski V12 koji proizvodi 632 ks (465 kW) i 800 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: