Prva vožnja: Toyota Camry - ponovo sa krunom

Tek što je stigao, novi Toyotin Camry pokazuje zašto se u imenu tog automobila krije značenje japanske reči kruna.

Izvor: B92

Petak, 07.06.2019.

09:00

Prva vožnja: Toyota Camry - ponovo sa krunom

Tekst - Dejan Danilović; Izvor - Auto Magazin; Foto - Auto Magazin

Zanimljiva je Toyotina sklonost sa igrom imenima. Ako se samo (pod)setimo Aurisa i Corolle, a sada i modela Camry koji je prekrstio Avensis, jasno je koliko Japanci koriste svoju bogatu automobilsku tradiciju, izvlačeći iz zaborava svoje legende i dajući im novi život.

Još pre skoro godinu dana, stigla je najava da nam se vraća ime koje smo svi vezivali sa sportskim nasleđem i prestižnim performansama. Jasno, reč je o Camry-ju, koji je svoj nekadašnji život u Evropi stavio u hibernaciju pre petnaestak godina.
Sada se Camry vraća, ali ne više kao sportska verzija (ili barem auto pretežno sportske prirode), već kao zamena, nadogradnja ili fuzija sa Avensisom.

To, dakle, znači, da Avensisa u obliku koji smo poznavali, više neće biti, a da je Camry ta limuzina koja će se naći na granici srednje velikih i velikih limuzina, odnosno takozvanih D i E klasa.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4885/1840/1445 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2825 mm
Ova transformacija bila je dobra prilika za radikalan rez. Prvi zaokret načinjen je u izboru motora za Camry – naravno, idući dalje u elektrifikaciju svoje kompletne game, Japanci ni za ovaj automobil više neće imati dizel, dok je za Evropu za sada predviđen samo dvoipolitarski benzinsko-hibridni sistem.

Istini za volju, Toyota će ovaj automobil snabdevati na nekim svetskim tržištima i drugim mašinama (pa čak i dvolitarskom), ali nama za sada ostaje da se snalazimo sa visokim globama kojima država kažnjava sve one koji žele čiste automobile. Apsurdno.
Tek, Toyota je svoju evropsku premijeru za automobilske novinare organizovala na obali Jadrana, na putevima između Splita i Šibenika.

Osim upoznavanja sa novom "krunom", bila je to i prilika da uporedimo puteve kod nas i kod komšija.

I, šta mislite?
Camry je nesumnjivo nov automobil, pre svega u pogledu karoserije. Nastao je od skice, koja je trebalo da strogo sledi imperativ koji je predsednik Toyote, Akio Tojoda, izrekao pre nekoliko godina.

"Nema više dosadnih automobila", rekao je u trenutku iskrenosti prvi čovek Toyote, dajući svojim inženjerima slobodu da se razigraju, sa samo jednim ciljem – stvoriti automobile koje će ljudi voleti. Tako je i Camry začet s tom vizijom.
Na sada već vrlo korišćenoj platformi (GA-K), prvo su postavljene smernice: auto će biti nizak, pravilnog rasporeda mase napred i nazad, niskog težišta i velikog raspona kako među osovinama, tako i među točkovima pomerenim u krajnje spoljne tačke.

Zamišljen je kao klasična limuzina, modernog izgleda, sa sportskim elementima.

Međutim, prvo što će vam Japanci reći na pres konferenciji (a što je i očigledno), jeste da Camry nije sportski automobil.
Ako je u prošlosti to i bio, manje ili više, sada je to uglađena, doterana i unapređena verzija Avensisa, oplemenjena nasleđem koji su preneti sa genima Camry-ja koji smo nekada poznavali.

Vidite i sami: maska sa LED svetlima je tipična za Toyotu, sa jednim novim detaljem: niz od nekoliko širokih poprečnih lajsni, koji bi trebalo da pojačaju utisak i naglase spušteni izgled prednjeg dela.
Zadnji deo je pomalo stepenast, od presovanog lima kao spojlera na poklopcu prtljažnika, preko izraženih svetlosnih grupa, sve do malo izbočenog branika.

Unutrašnjost je prepuna detalja. Top verzije opremljene su sa tri displeja. Najpre, tu je hed-ap (prečnika 10 inča, u boji), višenamenski displej (od sedam inča) smešten je na instrument tabli, i konačno, tu je osmoinčni centralni monitor sa prevashodnim informacijama o audio, navigacionim i sadržajima povezanim sa mobilnim uređajima.

Dodatne mogućnosti su bežično povezivanje, ali i informacije o cenama goriva, vremenskoj prognozi ili slobodnim parking mestima.
Komfor upotpunjuju sitnice koje to nisu: bežično punjenje telefona, vrhunski JBL audio sistem sa devet zvučnika, pa trozonski klima uređaj koji praktično štiti od svega - prašine, polena, a bogami i čini kožu vlažnijom. Da, ima i opciju osvežavanja kabine aromatičnim mirisom.

Putnici na zadnjim sedištima dobili su takođe svoju zabavu: na širokom osloncu za ruke, između sedišta, smeštene su pomoćne komande, tako da oni koji se voze pozadi (onako, direktorski) mogu da podese položaj sedišta, temperaturu, ili izaberu svoje medijske sadržaje.
Ipak, prvo što će vas pitati japanski inženjeri i menadžeri na večeri na kojoj se druže sa novinarima, jeste šta mislite o hibridnom potencijalu koji su napravili.

Tačnije, da li je u (ovom slučaju) novinar "Auto magazin" zadovoljan performansama i kako vidi budućnost hibridne tehnologije. Bila je to prilika za odgovor tipa "…da, ali…", što će reći da je motor u Camry-ju pravi biser, a da budućnost hibrida nije najjasnija u ovom trenutku, kao što misli vaš izveštač...
Što se tiče motora, reč je o istom rešenju koje se nalazi u Toyota RAV4, čiji ste test već mogli da pročitate pre par meseci. Ugrađen u Camry, ovaj snažni hibridni motor izgleda kao igra na sigurno: jednostavno, lako je pretpostaviti da će Camry dobiti i više nego dovoljno energije za odlične performanse.

Auto je, ponovićemo, perfektno balansiran; masa je raspoređena gotovo idealno, a precizno su urađeni i detalji koji presudno utiču na upravljivost.
Put od splitskog aerodroma, gde smo prvi put seli u Camry, ka Šibeniku, bila je dobro izabrana test ruta.

Činili su je deo (pri)gradskih ulica Splita, potom (izuzetno kvalitetna) deonica autoputa A1 prema Šibeniku, onda i krivudavi regionalni putevi po brdima u dalmatinskom zaleđu.
Vožnja autoputem je, pretpostavljate, plovidba po mirnom moru. Tiho, mirno, sa neprimetnim približavanjem brzinama koje vas opominju sa saobraćajnih znakova. Sišavši sa nove i brze saobraćajnice, očekivali smo puteve na koje bismo naišli kod nas.

Ništa od toga. Brdski putevi koji povezuju sela iznad Jadrana izgledaju kao da su juče napravljeni, bez rupa, krpeža i propalih bankina.

Takvi putevi dali su nam dodatni izazov, pa smo vezane krivine iskoristili za malo forsiranja na pravcima, ali i brze prolaske kroz zavoje. Camry odlično prati vaše pokrete na volanu, drži se zadatog pravca i ne naginje se značajnije.
Prtljažnik: 524 litra
Posle pedesetak kilometara brze vožnje po uzastopnim prevojima i krivinama, ipak shvatite da je ovaj automobil stvoren za vožnju sa stilom. To znači da će vam ritam-vožnja više odgovarati, nego nagla ubrzanja i kočenja pred krivinama.

To nas vraća na prve reči koje smo čuli na ovoj promociji – da nije reč o sportskom automobilu. Shvatili smo suštinu, a to je da auto ne pati od nedostatka potencijala, već da je, japanski smisleno, stvoren sa prestižnim karakteristikama limuzine za uživanje.

U to bi trebalo da se uvere i naši kupci, već krajem proleća kada nova Toyota Camry stiže na srpsko tržište.

Cene

Toyota stiže u Srbiju sa četiri nivoa opreme za Camry. Već početni paket pod nazivom "stajl" (Style) imaće dugu listu opreme.

Ako se odluče za ovu verziju, kao poklon u znak dobrodošlice, naši kupci dobiće popust od 1.500 evra, pa će ih Camry Style koštati 32.900 evra.

Evo cena verzija po paketima opreme:

Style 34.400*

Sol 36.000

Executive 39.000

Premium 41.000

* Cena bez popusta

Sve Toyotine krune

Ime Camry nastalo je engleskim prevodom japanske reči „kanmuri“, što znači kruna.

Ovaj naziv je samo nastavak Toyotine tradicije da u imenima svojih automobila koristi različite nazive za krunu; model "kraun" (Crown iz 1955.), Corona i Corolla su latinske reči takođe za krunu i malu krunu, a tu je i Tiara iz 1960…

Osma generacija

Naziv Camry Toyota prvi put koristi na limuzini sa četvoro vrata poznatoj kao Celica Camry. Kao nezavisan model Camry debituje 1982. najpre kao sedan, a zatim i kao liftbek.

Do sada je prodata u 19 miliona primeraka. Zanimljivo je da se na različitim tržištima prodavao pod raznim imenima, a nudio se i sa dve različite širine karoserije što je vrlo retko u automobilskoj industriji.

U Evropi je prvi put počela da se prodaje 1984. sa dva benzinska i dva dizel motora - benzinci od 1.8 litara i 100 KS, 2.0 od 103 KS, kao i dizeli 1.8 od 80 KS i dvolitraš od 88 KS.

Jedna od verzija koja je bila namenjena tržištima Japana, Australije i Severne Amerike je bio Camry Solara predstavljen 1998. Najpre je bio dostupan kao kupe, da bi dve godine kasnije predstavljen i kabriolet koji je zamenio Celicu kabrio. Za njega su bili rezervisani najsnažniji motori od dva i tri litra u rasponu snage od 115 do 220 „konja“.

Zvanično, sa svim varijacijama koje su ponuđene, do sada je Camry imao sedam generacija.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Toyota Camry
Motor 2,5 Hybrid
Zapremina (ccm) 2487
Snaga (kW/KS) 160/218
Maks. o. moment (Nm) 221 pri 3600-5200 o/min
Menjač CVT
Dimenzije (mm) 4885/1840/1445
Međuos. rastojanje (mm) 2825
Prtljažnik (l) 524
Masa (kg) 1595
Maks. brzina (km/h) 180
Ubrzanje 0-100 km/h (s) 8,3
Potrošnja (l/100 km) - fabrička 4,2
Emisija CO2 (g/km)


Elektromotor: sinhroni sa permanentnim magnetom, 88 kW (120 KS), maks. o. moment 202 Nm, baterije Ni-Mh, nominalni napon 244,8 V, maks. napon sistema 650 V

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

117 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: