"Bezvazdušne" gume koje ne mogu da se probuše stižu za nekoliko godina VIDEO

Skoro dve decenije nakon što je Michelin počeo da radi na revolucionarnoj konstrukciji "bezvazdušne" automobilske gume koju je nemoguće probušiti, sve smo bliži komercijalnoj realizaciji ove ideje.

Izvor: B92

Četvrtak, 06.06.2019.

10:00

Foto: GM/Michelin promo

Michelin je pre nekoliko godina počeo serijsku proizvodnju "bezvazdušnih" X Tweel guma, ali su se one do sada koristile na kosilicama za travu i drugim privrednim vozilima koja se kreću malim brzinama, jer su pri većim brzinama ove gume previše bučne zbog vibracija koje stvaraju.

U međuvremenu, Michelin se udružio sa General Motorsom (GM) kako bi započeo testiranje UPTIS (Unique Puncture-proof Tire System) guma koje je nemoguće probušiti, namenjenih putničkim automobilima.

Ove gume će se ispitivati na floti električnih vozila Chevrolet Bolt, a rezultati testova će pomoći inženjerima u daljem razvoju i unapređenju tehnologije "bezvazdušnih" automobilskih guma. Ako sve bude teklo prema planu, GM namerava da od 2024. počne da koristi UPTIS gume na svojim putničkim automobilima

"Bezvazdušne" automobilske gume imaju više prednosti u odnosi na konvencionalne pneumatike, a najvažnija je da ne mogu da se probuše ili da ispuste vazduh.

Takođe, vozači ne moraju da brinu o pritisku u penumaticima i da li će se njihov gazni sloj brže trošiti zbog neodgovarajućeg pritiska vazduha u gumi.
Foto: GM/Michelin promo
Kako se navodi, UPTIS će trajati duže od konvencionalnih pneumatika, čime će se smanjiti broj guma koje zbog oštećenja ne mogu više da se koriste, pa ih je potrebno reciklirati.

Osim toga, automobili više neće imati rezervnu gumu u gepeku, što će dodatno uticati na smanjenje broja proizvedenih pneumatika i samim tim smanjiti potrošnju energije i zagađenje okoline koje nastaje u procesu izrade automobilskih guma. Takođe, bez rezervne gume/točka, vozila će biti lakša i trošiće manje goriva/energije u vožnji.

Michelin procenjuje da se svake godine oko 20% automobilskih guma koje su u upotrebi otpisuje zbog oštećenja koja je nemoguće otkloniti ili nepravilnog trošenja gaznog sloja.

Tako na otpadu završi čak 200 miliona guma godišnje, a ovaj broj bi se značajno smanjio uvođenjem UPTIS guma u upotrebu, tvrde u ovom proizvođaču.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: