U budućnosti bismo gorivo mogli da dobijamo iz vazduha?

Fosilna goriva su još uvek najpopularniji način pokretanja automobila, aviona i brodova, ali i izvor supstanci za proizvodnju celog niza proizvoda koje koristimo u svakodnevnom životu.

Izvor: B92

Petak, 31.05.2019.

14:00

U budućnosti bismo gorivo mogli da dobijamo iz vazduha?
Foto: Tzido/Depositphotos

Međutim, naučnici sa Univerziteta u Torontu otkrili su nov način na koji bismo gorivo, u budućnosti, mogli da dobijamo iz vazduha, prenosi Dnevnik.hr.

Oni su razvili novi elektrohemijski put za transformisanje ugljen-dioksida (CO2) u osnovnu supstancu iz koje je moguće proizvesti proizvode poput goriva za avione ili plastike.

Lider istraživakog tima Ted Serdžent kaže da je tehnološki već moguće izdvojici CO2 iz vazduha, ali je taj postupak veoma komplikovan i zahteva mnogo energije.

Kanadski tim je shvatio kako je moguće iskoristiti elektrolizu, koja se koristi za proizvodnju vodonika iz vode, za proizvodnju rastopljenog ugljenika u CO2.

Njihov elektrolizator sadrži katalizator zasnovan na srebru koji pretvara CO2 u mešavinu gasa koja se naziva sintetički gas, a koji se može koristiti u proizvodnji niza različitih proizvoda.

Naučnici upozoravaju da je potrebno još mnogo rada i istraživanje da bi se ceo proces mogao koristiti u industriji, ali da su dokazali da je to moguće.

Ovom tehnologijom bi se rešila dva velika problema – skupo gorivo i emisija CO2 u atmosferu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: