Oldtajmeri se šepurili na Adi Ciganliji – Hadson iz 1927. prva zvezda VIDEO

U subotu je na Adi Ciganliji održan šesti memorijalni skup "Sait Hadžić", u organizaciji "Oldtajmer kluba Beograd".

Izvor: B92

Nedelja, 26.05.2019.

13:00

Oldtajmeri se šepurili na Adi Ciganliji – Hadson iz 1927. prva zvezda VIDEO
Foto: Screenshot

Posetioci na najpoznatijem beogradskom izletištu, uz roštiljske kobasice i osveženje imali su priliku da vide automobile i motocikle iz ranijih epoha, kao i da se slikaju sa vozilima koja su u punom sjaju odolela vremenu.

"Ovde je okupljeno oko pedesetak prelepih vozila članova našeg kluba. Osim vozila tu su i motocikli i jedan autobus",
rekao je Tanjugu Nenad Đurić iz "Oldtajmer kluba Beograd".

Prema njegovim rečima, titula zvezde ovog skupa pripada plavom Hadsonu iz 1927. godine, koji je ujedno najstariji model na ovom skupu.

"On je 2010. godine stigao iz Amerike, moj pokojni otac Sait Hadžić ga je uvežao i od tada traje restauracija. Prošle godine ona je konačno završena i ove godine očekujem da ga registrujem i da se pojavi na beogradskim ulicama", kaže vlasnik Saša Hadžić.

Oldtajmer plave boje, kojem je sunce davalo jak odsjaj, izazivao je najviše pažnje posetilaca, koji su znatiželjno razgledali i i spoljašnjost i untrašnjost automobila.
"To je motor od 5.000 kubika, sa šest cilindara u liniji. Nije to snaga kao što je danas, ali može da se nosi sa današnjim automobilima, iako ima drvene točkove. Održavanje je normalno, kao i kod svi automobila, s obzirom da se vozi nekoliko puta godišnje. Bitna je garaža i da stoji na suvom. Ne dozvoljavamo da pokisne"; kaže Hadžić.

Posetioci nisu ostali ravnodušni ni na crveni Potijak, koji je došao iz Muzeja motora i motocikala Pančevo.

"Radi se o modelu Pontijaka iz 1928. godine od 48 konjskih snaga. U ovakvom stanju ga je mnogo lakše održavati i čak ga je lakše održavti nego vozilo. Vozi se sa dvostepenim kvačilom, međukvačilom... Danas je malo mučenje voziti takav automobil, ali kada se voli ništa nije teško", istakao je Dragan Markušev.

Kako kaže vlasnik, koji se preko 30 godina bavi oldtajmerima, njegov automobil je "zvezda" i na svadbama, u spotovima, a svoju ulogu imao je u seriji "Senke nad Balkanom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: