Odložena obaveza za vlasnike mopeda: Može registracija i bez potvrde o maksimalnoj brzini

Početkom aprila prestale su da važe trajne registracije za mopede, odnosno kako su ranije definisani – bicikle sa pomoćnim motorom, tj. Skutere, podseća sajt Polovni automobili.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.05.2019.

10:30

Odložena obaveza za vlasnike mopeda: Može registracija i bez potvrde o maksimalnoj brzini
Foto: B92 (ilustracija)

Izvor: Polovni automobili; Autor: Dragan Romčević

To znači da su svi vlasnici mopeda sa trajnom registracijom sada u obavezi da ih regularno registruju, idu svake godine na tehnički pregled, uzmu nove tablice i slično.

Međutim, mnogi su se našli u problemu zbog dokazivanja da maksimalna brzina njihovog mopeda ne prelazi 45 km/h, pošto se u tom slučaju klasifikuju kao motocikli, a to donosi skuplju registraciju i obavezu vozača da ima najmanje A1 kategoriju.

Stoga su se vlasnici mopeda na razne načine snalazili. Neki su uzimali potvrdu predstavnika proizvođača o tehničkim karakteristikama po ceni od oko 1.500 dinara.

Drugi su uspevali da dokažu maksimalnu brzinu računom o kupovini, mada je i ovde vladala velika konfuzija – neki tehnički pregledi su priznavali račun/fakturu prodavca, a neki nisu.

Oni koji nisu imali neophodnu dokumentaciju ili od koga da dobiju potvrdu, mogli su na valjcima, dostupnim na veoma malom broju tehničkih pregleda, da izmere maksimalnu brzinu, a rezultat tog merenja se zatim uzima kao zvaničan dokaz da je moped moped, a ne motocikl.

Nažalost, oni sa dvotočkašima čija je brzina npr. 48 km/h morali su da ih registruju kao motocikle.

A onda – preokret!

Kako nam je potvrdio Saša Lakić iz Centra za tehnički pregled vozila, Uprava saobraćajne policije poslala je uputstvo tehničkim pregledima u kojem je navedeno da mopedi mogu da prođu tehnički pregled bez potvrde o maksimalnoj brzini.

Međutim, reč je samo o odlaganju ove obaveze - do 5. jula 2021. godine.

Da pojasnimo za svaki slučaj – mopedi koji su do sada imali trajnu registraciju ipak moraju da se registruju regularno, odnosno da pređu u „režim“ po kojem se registracija produžava svake godine.

Odlaganje se odnosi samo na obavezu utvrđivanja da im maksimalna brzina nije veća od 45 km/h.

Nepravda?

Neki bi rekli da je ovo odlaganje nepravedno prema onima koji su od početka aprila do odluke o odlaganju registrovali svoje mopede, platili potvrde ili merenje, pošto su mogli da prođu bez tih troškova da su malo sačekali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: