Nova pretnja Tesli: Ford ulaže 500 miliona dolara u proizvođača električnih vozila Rivian

Američki auto-gigant baziraće svoju novu generaciju električnih vozila na mehaničkoj platformi koju je razvila kompanija Rivian, objavljeno je na zajedničkoj konferenciji za medije ta dva partnera.

Izvor: B92

Sreda, 24.04.2019.

17:20

Nova pretnja Tesli: Ford ulaže 500 miliona dolara u proizvođača električnih vozila Rivian
Foto: Rivian

Ford je saopštio da će nova vozila na struju razvijati uporedo da već najavljenim postojećim projektima električnih modela, kao što su električni krosover inspirisan Mustangom i elektrifikovani pikap F-150.

Potvrđeno je i da će Rivian platformu izrađivati u svom pogonu u Ilinoisu, ali će Ford upravljati proizvodnjom. Za sada nije poznato gde će se sklapati finalni proizvod, odnosno Fordovi električni modeli sa Rivian osnovom.

Rivian će paralelno nastaviti da pravi i sospstvena vozila na struju a, kako je rečeno na konferenciji za medije, ona neće biti rivali Fordovim električnim automobilima.
Foto: Rivian
Predstavnik Riviana naveo je da su pre Forda pregovarali i sa nekim drugim velikim auto-kompanijama (u javnosti se spominjao General Motors), ali da su sada fokusirani isključivo na saradnju sa Fordom. Ipak, ne isključuju da će u budućnosti razgovarati i sa drugim proizvođačima automobila oko zajedničkih projekata.

Retko koji proizvođač električnih vozila je uspeo da za tako kratko vreme ukrade Tesli pažnju medija kao Rivian.

Otkako je krajem novembra 2018. na sajmu automobila u Los Anđelesu predstavio svoj projekat SUV i pikap vozila na struju, do tada potpuno nepoznat igrač u auto-industriji postao je preko noći neko o kome svi pričaju.

Iz nedelje u nedelju Rivian se nije skidao sa naslovnih strana, a koliko je ozbiljan projekat u pitanju pokazalo je to što je u februaru obezbedio investicije u visini od 700 miliona dolara od strane Amazona, da bi se sada u celu priču uključuo i Ford.
Foto: Rivian

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: