PSA seli proizvodnju Opel Astre iz Britanije u Nemačku?

Nova generacija Astre, koja bi trebalo da se pojavi 2021, najverovatnije će se izrađivati u Opelovoj fabrici u Riselshajmu, umesto u britanskom Elsmiru.

Izvor: B92

Nedelja, 21.04.2019.

13:30

PSA seli proizvodnju Opel Astre iz Britanije u Nemačku?
Aktuelna Astra K (Foto: Opel)

PSA grupacija, koja je od avgusta 2017. vlasnik marki Opel i Vauxhall, odlučiće u narednih nekoliko sedmica gde će se izrađivati sledeća generacija popularnog modela Astra, piše Autonews Europe.

Kako prenosi isti izvor, pozivajući se na nemačke medije, nova Astra trebalo bi da bude predstavljena najkasnije za 2 godine, a za razliku od aktuelne Astre K, koja se sklapa u Velikoj Britaniji, trebalo bi da se proizvodi na nemačkom tlu.

Sindikat fabrike u britanskom Elsmiru već strahuje da će se buduća Astra (Opelova verzija sa volanom na levoj strani) umesto u tom primorskom gradiću praviti u Riselshajmu, u Nemačkoj. U Britaniji bi i dalje trebalo da se proizvodi samo Vauxhall Astra (sa "desnim" volanom), namenjena kupcima na Ostrvu
Aktuelna Astra K (Foto: Opel)
Jedan od razloga za preseljenje proizvodnje u Nemačku je to što na leto u Riselshajmu prestaje da se izrađuje Opel Zafira Tourer, pa će ova fabrika ostati samo na jednom modelu – Insigniji, i viškom proizvodnih kapaciteta.

Iako PSA još nije zvanično doneo odluku gde će se sklapati sledeća Astra, nemački mediji pišu da je izbor već okončan i da je preseljenje u Riselshajm "gotova stvar".

Prama ovim navodima, PSA razmatra dve opcije. Prema jednoj, 75% proizvodnje nove generacije i dalje bi se odvijalo u Britaniji, dok bi se 25% Astri sklapalo u Riselshajmu.

Druga opcija je da se 75% vozila pravi u Nemačkoj a samo 25% u Elsmiru, gde bi se proizvodila samo varijanta sa volanom na desnoj strani.
Aktuelna Astra K (Foto: Opel)
Nemački izvor tvrdi da je PSA skloniji da se odluči za drugu opciju, a jedan od razloga da ona prevagne je i Bregzit, odnosno poslovni rizik koji izlazak Velike Britanije iz EU nosi sa saobom.

Da će se tako nešto zaista i dogoditi, potvrđuje i nedavno obećanje direktora kompanije Opel koji je predstavnicima sindikata fabrike u Riselshajmu kazao da će nakon ukidanja Zafire ipak obezbediti proizvodnju još jednog modela u tom pogonu.

Inače, aktuelna Astra K osim u Britaniji sklapa se i u fabrici u Poljskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: