Svet ide u pravcu električnih automobila. A Srbija? VIDEO

U vreme kada se mnoge svetske auto manifestacije gase, Međunarodni salon automobila u Beogradu iz godine u godinu ima sve više poklonika. Kako je to moguće u zemlji koja je za poslednjih pet godina uvezla više od 600 hiljada polovnjaka, proteranih sa evropskih drumova?

Izvor: B92

Petak, 22.03.2019.

12:10

Svet ide u pravcu električnih automobila. A Srbija? VIDEO
Nissan Leaf na sajmu u Beogradu - najprodavaniji elektrièni automobil u Evropi (Foto: B92)

U narednih deset dana zaljubljnici u automobile i motocikle moći će da uživaju po kupolama Beogradskog sajma.

Šta je u ponudi više od 400 izlagača iz 30 zemalja sveta? Zašto upućeni smatraju da će ovogodišnja smotra oboriti rekorde po broju posetilaca i prodatih vozila? U kom pravcu se kreće automobilska industrija? Koliku pažnju će privući promocija prvog srpskog punjača za električna vozila? Kome će pripasti laskava titula Auto godine u Srbiji?

To su samo neka od pitanja za goste jutarnjeg programa TV Prva – profesora Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, Nikolu Rajakovića, predsednika Asocijacije uvoznika vozila, Miloša Petrovića, i automobilskog novinara i predsednika žirija za izbor automobila godine u Srbiji, Aleksandra Uglješića.

Kako je moguće da je tako veliko interesovanje i da je tako dobra ponuda u zemlji u kojoj uvezemo 600.000 polovnjaka za 5 godina?

"Možda je to i jedan od razlog – valjda je sazrela svest da se pređe na nešto novo, da krenemo konačno ka električnom automobilu", smatra profesor Rajaković.

Da li u tom smeru ide auto-industrija u svetu?

"Definitivno. Sigurno je da su električni automobili pred nama. Oni ne samo da su zakucali na vrata, već su ušli u svakodnevni život."

"Suočili smo se sa velikim problemima u vezi sa zaštitom životne sredine, zdravljem stanovništva... Ovi naši motori sa unutrašnjim sagorevanjem ne daju odgovore na ta pitanja."

"Pogledajte samo probleme sa zagađenjem u Beogradu. Dominantni izvor tog zagađenja je saobraćaj. Električni automobil taj problem rešava", objašnjava profesor Nikola Rajaković.
Renault je na sajmu automobila izložio dva elektrièna modela - Zoe i Twizy (Foto: B92)
To zvuči tako jednostavno. Kupite električni automobil, država vam da subvenciju zato što bi trebalo da čuvamo životnu sredinu, pa on bude upola jeftniji od nekog dizelaša - i samo uključite u struju, napunite i vozite.

"Zvuči vrlo jednostavno, ali vidite, mi dve stvari nismo rešili. To su znači podsticaji za kupovinu tih automobila, kako je to u regionu, i infrastruktura. Vi taj električni automobil, koji ima ograničenu autonomiju kretanja, morate da dopunjavate. To su punjenja u najbržoj opciji od po 4 sata – ako želite da napunite celu bateriju. Obično brze punjače rešavaju tako da za pola sata napunite polovinu baterije da možete da idete dalje", kaže Miloš Petrović.

"Kod nas je danas problem da mi ne možemo da izmerimo, kako kažu, šta je starije - kokoška ili jaje: da li ćemo prvo rešavati podsticaje, subvencije za električna vozila, ili ćemo prvo infrastrukturu. Ja mislim da treba i jedno i drugo istovremeno. Mi, jednostavno, nemamo izbora, jer je elektrifikacija počela. U svim zemljama u Evropi se već voze električni automobili, sve zemlje to subvencionišu, čak i u transportu, primera radi, velike svetske kompanije neće više moći da dostavljaju svoju robu u centar grada ako nemaju električni automobil."

A da li se ušlo već u taj proces?

"Prilično se razmatra... Deset punjača je već postavljeno na svim izlazima iz zemlje, na svim većim graničnim prelazima i to sada postoji. Ali, šta ćemo da radimo kad imamo samo jedan u Bubanj potoku?"

"Prema tome, moramo da uradimo sve, ali u isto vreme. Ako rešimo problem energije, ali iz obnovljivih izvora, a ne ako iz lignita proizvodimo struju, pa povećamo proizvodnju – mi ništa nismo uradili", objašnjava Petrović.
Elektrièni BMW i3 veæ je par godina prisutan na našem tržištu (Foto: B92)
Novinari su birali auto godine. Da li ste uzimali kao kriterijum u obzir ovo o čemu smo da sada govorili, ili su standardi bili drugačiji?

"Uzeli smo, ali svih 9 kandidata za auto godine su Euro 6B ekološke norme, što znači da ispunjavaju najstroži zahtev koji je trenutno na snazi. Da bi se uopšte kandidovali za titulu najboljeg automobila, automatski moraju da zadovoljavaju ono što je trenutno aktuelno", kaže Aleksandar Uglješić.

"Ali, ja bih se nadovezao na priču o subvencijama, pošto smo imali među kandidatima jedan model Toyote, koja je prva krenula u razvoj hibridnih automobila kao jedan od koraka da se smanji emisija štetnih izduvnih gasova. Toyota hibrid na našem tržištu postoji već 14 godina – znači, mi smo već jako zakasnili sa subvencijama i podsticajima da ljudi kupuju čistije automobile."

Pogledajte ceo video na temu sajma automobila, uvođenja elektroautomobila na naše tržište i izbora za auto godine u Srbiji:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: