Supertest: Kia Stonic (1. deo)

Na najnovijem dugotrajnom auto testu pod lupom je bio Kijin mali krosover sa benzinskim motorom od 1.4 litra i paketom opreme EX Motion.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.03.2019.

09:00

Supertest: Kia Stonic (1. deo)
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4140/1760/1500 mm. Meðuosovinsko rastojanje: 2580 mm

Tekst - Dejan Danilović; Izvor - Auto Magazin

Posle prošlogodišnjeg supertesta na kome je bio Kia Rio, na novu ekspertizu pruzeli smo Stonic, koji je nastao upravo na bazi Ria.

Osnovne komponente Kia je iskoristila i za Stonic - suštinski je nastao na osnovi na kojoj se izrađuje i Rio, a reč je o potpuno novoj platformi.

Stoga nije ni čudo da Stonic deli elemente vizuelnog identiteta i izgleda enterijera sa modelom Rio.
Kia Stonic 1.4: zapremina 1368 ccm; snaga 73 kW (100 KS) pri 6000 o/min; maks. o. mom. 133,3 Nm pri 4000 o/min
Ne znate šta ime "stonik" (Stonic) znači? Ne znamo ni mi, tačnije znamo, ali – ne znači ništa.

Trebalo je da asocira na nešto dobro, da podseća na nešto pouzdano i da zvuči brzo, i eto rešenja…
Međutim, da ne pravimo zabunu tamo gde ne bi trebalo. Stonic je mali SUV, jedan od mnogih koji se pojavljuju ovih dana.

S jedne strane novi modni trend, sa druge realno interesovanje kupaca, i onda imamo gomilu modela kao što su konkurenti – Nissan Juke, Renault Captur ili Citroen C3 Aircross.

Stonic je među najnovijima, pa nije ni čudo što privlači pažnju na putevima Srbije.
Naš auto je sive boje, mada bi mu na fotografijama bolje stajala neka upečatljivija; izgleda dobro, napred "Kia bez greške", pozadi malo maštovitija, sa sjajnim porodičnim crtama koje podsećaju ćak i na veći Sportage.

Na krovu šine za krovne nosače, rezervisane za više pakete opreme "EX moušn" i "EX edišn".
Automobil izgleda drugačije od modela na koje smo navikli od te brzorastuće korejske marke.

Svež, neobičan, i pomalo hrabar, Stonic svoje puno i pravo lice pokazuje u kabini.

Odiše prozračnošću i prostorom, da ćete u prvo vreme razmišljati da li u tom automobilu nešto nedostaje?
Ali, sve je tu, u merama koji su najpotrebnije. Iza volana je zabavno, jer možete da sedite nisko (kao u modelu Rio), ili da podignete sedište na kotu koja više priliči izdignutim karakteristikama SUV vozila.

Još malo doterivanja položaja volana, i pronašli ste idealnu poziciju. Preglednost je vrlo dobra, posebno napred zahvaljujući tankim krovnim stubovima.

I suvozač ima na raspolaganju dosta prostora, uz zajednički naslon za laktove između sedišta.
Prtljažnik: 352/1155 l
Prosto je neverovatno koliko vara utisak o opremi ugrađenoj u naš Sonic. Jer, prilično rezervisanim dizajnom, skromnim dimenzijama prekidača i tastera, pa i pametnom razmeštaju komandi, na prvi pogled izgleda da je tu tek najosnovnije.

Onda počnete da gledate, probate, skrenete pogled sa jedne strane volana na drugu, pa na volan, pa odatle na ekran osetljiv na dodir - i zapravo shvatite da ste u carstvu dragocenih mogućnosti.

Komande su pregledne i logično razvrstane.
Raznovrsnost i personalizacija su važna stavka kod ovakvih modela, pa tako kod Stonica možete da izaberete jednu od devet boja karoserije i ukrasiti je jednom od pet nijansi krova.

Kada se sve sabere, jednobojne i dvobojne varijante, dolazimo do cifre od 29 ponuđenih kombinacija.

Unutra ima više boje, više stakla, pa kabina deluje dosta prozračno i prostrano. Plastika je kvalitetna i, uglavnom, tvrda što govori da je ipak reč o automobilskom B segmentu. Ništa ne škripi, ništa ne krcka.
Kod Stonica se nije štedelo na naprednim bezbednosnim sistemima. Kao i svi Kia modeli, i ovaj je opremljen VSM i ESC sistemima za stabilnost vozila.

Tu su još i vektorisanje obrtnog momenta, kontrola kočenja u krivinama, kontrola stabilnosti na pravcu i posebno koristan Hill Assist, odnosno pomoć pri kretanju na uzbrdicama.

Uz pomenute sisteme, tu su još i napredni sistemi pomoći vozaču, svrstani u skraćenicu ADAS (Advanced Driver assistance Systems).

Ovaj skup sistema kod Stonica podrazumeva sistem za izbegavanje frontalnih sudara sa prepoznavanjem pešaka, upozorenje na vozilo u “mrtvom uglu” i upozorenje na bočni saobraćaj prilikom kretanja unazad.

Naš ima i sistem za upozorenje na umor vozača (DAW – Driver Attention Warning), kao i zvučno i vizuelno upozorenje na napuštanje trake.
Kada smo već kod opreme, Stonic je opremljen detaljima kojima mogu da se pohvale i daleko skuplji modeli. Kada je spoljašnja temperatura vrlo niska, sedanje u hladan auto ne predstavlja problem jer grejači volana i sedišta brzo počnu da funkcionišu.

Kabina se inače vrlo brzo zagreva, i to je jedna od velikih prednosti benzinskih motora u hladnim danima.

Kao i kod Ria, i ovde je „klima“ inteligentna, što znači da uz pomoć senzora vlažnosti vazduha kabine automatski i potpuno neprimetno aktivira kompresor i isto tako neprimetno ga isključuje, eliminišući zamagljivanje stakala.
Još jedna veoma korisna funkcija je beskontaktno otključavanje i startovanje motora. Dovoljno je da vam ključ bude u tašni ili džepu i auto će ga automatski prepoznati čim se približite vozilu, omogućavajući otvaranje vrata.

Naravno, navigacija se podrazumeva u jednom ovakvom automobilu. Ona je standardni deo opreme a ne plaćaju se čak ni ažuriranja mape tokom trajanja garantnog perioda od sedam godina.

Model na našem supertestu opremljen je benzinskim motorom zapremine 1.368 kubnih centimetara, sa ravno stotinu konjskih snaga.

Verovatno najbolji izbor za našeg kupca, imajući u vidu cene, potrošnju i performanse. I ne samo to, ovaj motor zahteva minimalno održavanje. Nema skupih kvarova jer jednostavno nema šta da se pokvari.
Prvi izveštaji kompjutera u automobilu kažu da u proseku trošimo oko 6,3 litara. Očekivano, jer smo mnogo više vremena vozili po bulevarima nego u ekstremnoj gradskoj stani-kreni vožnji.

Na dužoj relaciji autoputa, od oko 500 kilometara, potrošnja nam se kretala oko 6,5 litara, vozeći, istina u skladu sa maksimalnom dozvoljenom brzinom na našim autoputevima.

Na lokalnim putevima (neke možete zvati i ulicama), potrošnja je bila najbliža fabričkim tvrdnjama – 5,6 litara benzina.
Veza motor – menjač je precizna, pouzdana, čak zabavna. Motor je neverovatno elastičan, prihvata niske obrtaje u visokim "brzinama", štaviše displej vas stalno podseća da idete stepen više.

To nije problem i zaista možete da vozite bez mnogo baratanja menjačem.

U odnosu na Rio sa prošlogodišnjeg supertesta, točkovi Stonica proizvode nešto više buke. To je i i logično, jer ovde su „sedamnaestice“ standard, dok je Rio opremljen „petnaesticama“.
Kia Stonic je zabavan auto čije prednosti još uvek otkrivamo. Koncepcijski, pun je pogodak, jer je podigao kvalitete Ria na novi nivo upotrebljivosti; suštinski, jer je doneo još više vrhunskih tehnologija i ono najvažnije – povećan prostor o kome ćemo nešto više u sledećoj etapi supertesta.

Kia do sada nije imala ovakvu ponudu, koja će biti zanimljiva mnogima. Kada pogledate šta sve obuhvata najviši paket opreme i koliko bi svaka od tih stavki koštale kod Nemaca, dolazi se do zaključka da Stonic ima vrlo opravdanu cenu.

Ona počinje od 14.490 evra za prvi po redu paket opreme „LX aktiv“ sa 1.25 atmosferskim benzincem od 84 KS, dok testirani primerak sa jačim, takođe atmosferskim benzincem i najboljim, trećim po redu paketom opreme, košta 18.990 evra.

Ovaj automobil može da bude interesantan manjoj porodici (sa jednim detetom), a privlačan je i za umetnički orijentisane duše ili mlade, a uspešne ljude.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Kia Stonic 1.4 EX Motion - specifikacije
zapremina motora 1368 ccm
snaga 73 kW (100 KS) pri 6000 o/min
maks. obrtni moment 133,3 Nm pri 4000 o/min
menjač manuelni, 6 stepeni
dimenzije D/Š/V 4140/1760/1500 mm
međuos. rastojanje 2580 mm
prtljažnik 352/1155 l
rezervoar 45 l
masa 1160 kg
pneumatici 205/55 R17
maks. brzina 172 km/h
ubrzanje 0-100 km/h 12,6 s
potrošnja (fabrička) 7,0/4,6/5,5 l/100 km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: