Test hibrida: Toyota Prius Plug-In Hybrid Sol – prelazno rešenje

Električni automobili su sjajni po gradu ali kada krenete na put, gde da ih punite? Toyota Prius PHV je pravo rešenje za ove situacije – po gradu može ide samo na struju a kada krenete na put ne morate da mislite o punjačima.

Izvor: B92

Petak, 01.03.2019.

09:10

Test hibrida: Toyota Prius Plug-In Hybrid Sol – prelazno rešenje

Tekst - Aleksandar Bursać; Izvor - Auto Magazin

Prošlo je 22 godine otkako se prva Toyota Prius pojavila na tržištu. Još osam pa će se smatrati starovremenskim vozilom.

Šalu na stranu, svet odnedavno počinje sa elektrifikacijom automobila a Toyota je u međuvremenu predstavila već četiri generacije Priusa, pa i redizajn aktuelnog modela.

Važno je reći da se od treće proizvodi i Prius plug-in hibrid. Za one koji ne znaju, klasičan hibrid svoje baterije dopunjava isključivo u vožnji, tokom usporavanja i kočenja.

Za razliku od njih, plag-in hibrid ima dodatne baterije koje omogućavaju autonomiju od pedesetak kilometara samo na struju. One se pune na punjaču, a kada se „potroše“, auto se vozi kao klasičan hibrid.
Dakle, pred nama je druga generacija Priusa plug-in hibrid, skraćeno PHV (Plug-in Hybrid Vehicle).

Ona se dizajnerski u potpunosti razlikuje od standardnog Priusa, sa brojnim elementima koji su preuzeti sa Toyote Mirai, prvog serijskog automobila na svetu sa pogonom na vodonik.

Upravo zbog dizajna, koji nam se više dopada nego dizajn klasičnog Priusa i atraktivnog LED osvetljenja, prva reakcija ljudi je „pa ovo je svemirski auto“.

Što je najzanimljivije, nisu mnogo pogrešili, bar u poređenju sa drugim automobilima.
Osim u pogledu dizajna, Prius PHV je auto zaista ispred svog vremena. Već bazna verzija od opreme ima što većina drugih nema ni u najskupljim opcijama.

Doduše, i cena mu je deset hiljada evra veća od regularnog Priusa, ali su za to najveći „krivac“ dodatne baterije.

U EU zemljama subvencije su i do 12.000 evra za kupovinu ovakvog automobila, tako da se apsolutno isplati kada se u obzir uzme oprema koju ima, veoma niska potrošnja, mali troškovi servisa i vrhunska bezbednost.

Naš test primerak košta 39.200 evra, što je cifra koju će moći da prihvate samo najveći ljubitelji hibrida.
Nije uobičajeno, ali počećemo sa manama. Zbog ugradnje dodatnih baterija, Toyota je žrtvovala gepek.

Baterije su smeštene u podu prtljažnika pa je ostalo 360 litara korisne zapremine. To je prosek za hečbek modele C segmenta i generalno nije malo prostora, ali za jednu limuzinu se ipak očekuje više.

Uživo deluje i manje, ali to je varka zbog toga što je plitak sa velikom osnovicom.

Prius PHV je registrovan za četiri osobe po ugledu na moderne kupee sa 4 vrata. Dakle, pozadi ne može da sedi troje.

Maksimalna brzina je ograničena na 162 km/h, što je, recimo, nedovoljno za vožnju levom trakom autobana. Uostalom, to i nije bio cilj konstruktora.

Otprilike, tu je kraj manama sa kojima bi korisnici mogli da se susretnu u svakodnevnim situacijama. Za sve ostalo, auto je vrlo poseban i više nego zanimljiv.
Za početak, Prius PHV nudi maksimalan komfor za četiri odrasle osobe. Prava je limuzina, sa dovoljno mesta za kolena i glavu.

Prednja sedišta su kratka ali veoma udobna i natprosečno mekana. Vetrobran je udaljen, sa dubokom komandnom tablom koja dodatno stvara osećaj prostranosti.

Za epitet „svemirac“ zaslužni su displeji sa mnoštvom informacija. Na svu sreću, posle prvog kruga detaljnih podešavanja nećete više morati da ulazite u menije.

Posle toga preostaje samo uživanje u vožnji, tačnije u odsustvu buke i vibracija koje ni jedan klasičan automobil ne može da dostigne (ne računamo A8, BMW „sedmicu“ i S klasu).
Komandna tabla je, manje-više ista kao i u standardnom Priusu, s tim što ovde imamo još jedan taster kojim se bira potpuno električni mod.

Materijali su na nivou ostalih limuzina srednje klase, što znači da je dosta tapaciranih površina i plastike meke na dodir.

Kvalitet završne obrade je na najvišem nivou. Jedini problem je prašina koju privlači statički elektricitet, pa je potrebno da uvek imate pri ruci „magičnu“ krpu kako biste obrisali površine pod crnim „piano“ lakom i veliki centralni displej.

Ručica menjača je tradicionalno u obliku džojstika. Kada ste na semaforu, dovoljno je da kliknete na veliki „P“ taster koji je tačno na dohvat prstiju i sklonite nogu sa kočnice.

Isto tako, preko džojstika trenutno aktivirate „D“ mod, bez i najmanjeg kašnjenja s obzirom da je sve čista elektronika. Na džojstiku je i tradicionalni „B“ mod za kočenje motorom prilikom dužeg spuštanja na nizbrdici.

Inače, Prius koči prvo elektro-motorom, vraćajući električnu energiju u baterije, pa tek kada usporite na manje od tridesetak na sat, ili ako zahtevate naglo zaustavljanje, aktivira kočne pločice.
S obzirom da je suština Priusa PHV u vožnji samo na struju, odlučili smo da isprobamo i ovaj režim rada.

Auto smo dobili sa praznim baterijama (onim delom ukupnog kapaciteta koji se koristi samo za vožnju na struju), pa smo ga u prvo vreme vozili kao da je standardan Prius.

Vozi se na isti način, intenzitet ubrzanja je prikazan na dijagramu, tako da, ako želite što više da koristite struju, ne preterujete sa naglim startovanjem.

U odnosu na prethodne generacije, novi Prius omogućava bolje iskorišćenje struje, odnosno snažnija ubrzanja na struju i kasniju aktivaciju benzinca.

Tako smo dostigli prosek od oko 3,8 l/100 po Beogradu i to po vrlo hladnom vremenu.

Kompresor klime i grejanje kabine takođe radi na struju ali hladno vreme zahteva da motor bude koliko-toliko u radnoj temperaturi, koja je inače daleko niža nego kod standardnih automobila.
Dakle, u prilično nepovoljnim atmosferskim uslovima kada je benzinac češće aktivan, Prius PHV je pokazao da je i dalje štedljiv.

Moramo da priznamo da nam je veoma prijalo i to što se kabina zbog električnih grejača zagreva brže nego kod ostalih automobila.

Kome je baš hladno, tu su i električni grejači prednjih sedišta. Doduše, prilično su zavučeni ispod centralne konzole pa je potrebno sagnuti se kako biste ih dohvatili.

Došao je red da isprobamo i glavnu prednost Priusa PHV zbog koga je deset hiljada evra skuplji od standardnog.

Uz auto se dobijaju dva kabla za punjenje, jedan za kućnu šuko utičnicu a drugi za punjenje na srednje-brzom punjaču.

Odlučili smo da isprobamo ovaj drugi, odvezavši auto u garažu na Obilićevom vencu. Prijatno nas je iznenadila vest da je cena parkiranja sa besplatnim punjenjem za električne automobile i hibride 100 umesto 120 dinara po satu.
Besplatno punjenje baterija u javnoj garaži na Obiliæevom vencu u Beogradu
Toyota kaže da je za potpuno punjenje baterije potrebno oko dva sata. Odmah po priključenju na punjač, auto je na nekoliko mesta prijavio početak punjenja - na samom priključku automobila koji je simetrično postavljen u odnosu na nalivno grlo rezervoara benzina, zatim na instrument tabli gde piše koliko će trajati punjenje i na vrhu komandne table preko LED elemenata tako da i spolja možete da vidite da li se baterija još uvek puni ili je punjenje završeno.

Kada je baterija dopunjena preko nivoa potrebnog da postane isključivo električni auto, Prius PHV automatski prelazi na EV režim i ostaje u njemu sve dok se baterije ne potroše, i tada opet postaje klasični hibrid.

U čisto električnom modu vožnja postaje prava uživancija. Ne samo što nema nikakve buke i vibracija, već su ubrzanja i međuubrzanja neočekivano snažna; ne baš kao kod Tesle, ali dovoljno da vam razvuče osmeh na licu.

Maksimalna brzina samo na struju je 135 km/h, što je dovoljno da dobijete kaznu za prebrzu vožnju na autoputu u velikom broju zemalja.
Prius nije pravljen za jurnjavu. Po gradu omogućava više nego žustru vožnju, ali pri velikim brzinama (kojima se vozi autoputem) sa međuubrzanjima već posustaje.

Sa potpuno napunjenom baterijom uspeli smo da pređemo pedesetak kilometara po Beogradu, baš kako je Toyota i deklarisala.

Pri tome, nije to bila vožnja u „cugu“, već više kratkih vožnji u periodu od tri dana. Kada smo ispraznili bateriju, Prius je nastavio sa radom u režimu klasičnog hibrida.

Sve u svemu, na sto pređenih kilometara, od čega je polovina bila samo na struju, postigli smo prosek manji od dva litra.
Prtljažnik: 360 litara
Osim vožnje u „eko“ modu, želeli smo da isprobamo i „power mod“. U ovom režimu za ubrzanja se koriste oba motora i dostiže se maksimum performansi.

Odziv na gas je neverovatno brz i Prius je u svakom trenutku spreman da snažno povuče.

U odnosu na ostale modove nema štednje, međuubrzanja do 100 km/h su iznenađujuće snažna, čak bolja nego kod turbo-benzinaca.

Zanimljivo je da smo u ovom režimu, bez ikakve štednje, uspeli da ostvarimo prosek od 4,8 l/100 po gradu, što je zaista sjajan rezultat uzimajući u obzir performanse.
Prius nije napravljen da bude efikasan samo po gradu, pri brzini od 130 km/h troši oko pet litara, što je fantastičan rezultat za benzinca, pogotovo kada najnoviji automobili koji ispunjavaju Euro 6d-Temp standarde imaju povećanu potrošnju.

Dakle, po gradu možete da uživate u prednostima elektro-pogona praktično bez potrošnje benzina a kada se odlučite da krenete na put ne morate da mislite o tome gde ćete puniti auto, što je prava muka za vlasnike čisto električnih vozila.

Još samo da i nas potrefi priča sa subvencijama pa da počnemo da uživamo u blagodetima civilizacijskih dostignuća...

Jeftino redovno održavanje

Redovni servisi za Prius PHV nisu ništa skuplji u odnosu na Toyotu Yaris sa benzinskim motorom. Menjaju se samo ulje, filteri i kočna tečnost.

Nema velikog servisa, nema zamene kvačila, pa čak se i kočnice mnogo manje troše od ostalih automobila jer uglavnom koči elektromotorom i tom prilikom vraća struju u baterije.

Bežično punjenje telefona

Standardna oprema je izuzetno bogata i obuhvata detalje koje većina automobila nema ni u najskupljem paketu.

Tako možete da uživate u bežičnom punjenju telefona, „hed-ap“ displeju, električnom grejaču vetrobrana, automatskom parkiranju, sistemu za sprečavanje slučajnog napuštanja saobraćajne trake koji sam koriguje volan...

Farovi "preskaču" druge automobile

Na Priusu PHV sva svetla su u LED tehnologiji.

Farovi ne samo što imaju automatsko uključivanje dugih svetala čim se izađe iz područja sa uličnom rasvetom, već uz pomoć kamere prepoznaju druge automobile kojima se probližavate ili koji vam dolaze u susret i svetlosnim snopom ih preskaču, nastavljajući da dugim svetlima osvetljavaju sve oko njih.

Automatsko kočenje unazad

Novi automobili odavno imaju sistem za upozorenje od potencijalnog sudara uključujući i automatsko kočenje u cilju sprečavanja sudara ili ublažavanja njegovih posledica.

Prius PHV prepoznaje i pešake, ali i objekte prilikom kretanja unazad, tako da ne može da vam se desi da slučajno zakačite auto tokom uparkiravanja ukoliko ste ignorisali parking senzore i kameru.

Punjenje traje dva sata

Uz Prius „plug-in“ hibrid dobijaju se dva kabla – jedan za punjenje na kućnoj šuko utičnici a drugi za punjenje na standardnim punjačima.

Potrebno je dva sata da bi se potpuno prazna baterija napunila, što je dovoljno da se po gradu pređe pedesetak kilometara sa maksimalnom brzinom od 135 km/h.

Na komandnoj tabli su postavljeni indikatori napunjenosti baterije koje možete da vidite i spolja.

Delovi karoserije od ugljenih vlakana

S obzirom da Prius PHV ima dodatne baterije kako bi mogao da bude pokretan samo na struju, Toyota je uštedela na masi tako što su vrata prtljažnika napravljena od ugljenih vlakana.

Tu nije kraj egzotici – zadnje staklo je istovremeno i konkavno i konveksno.

"Auto magazin" je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji. Toyota Prius PHV Sol
Benzinski motor: zapremina 1798 ccm
snaga 72 kW (98 KS) pri 5200 o/min
maks. o. moment 142 Nm pri 3600 o/min
menjač planetarni, CVT
Elektromotor: sinhroni, sa permanentnim magnetom
snaga 22,5 kW (31 KS) u hibridnom modu
53 kW (72 KS) u EV modu
Ukupna snaga sistema: 90 kW (122 KS)
Baterije: litijum-jonske, 95 ćelija
kapacitet 8,8 kWh
nominalni napon 351,5 V
maks. snaga punjenja 3,3 kW
vreme punjenja 2 h
Dimenzije: D/Ž/Š 4645/1760/1470 mm
međuos. rastojanje 2700 mm
prtljažnik 360 l
rezervoar 43 l
masa 1530 kg
pneumatici 195/65 R 15
Performanse: maks. brzina u EV režimu 135 km/h
maks. brzina 162 km/h
maks. autonomija u EV režimu 63 km
ubrzanje 0-100 km/h 11,1 s
prosečna potrošnja (fabrička) 1,0 l/100 km
emisija CO2 22 g/km

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: