Citroen se vraća imenu Ami i nasleđu "Spačeka" VIDEO

Francuski proizvođač predstaviće na ženevskom auto-salonu svoju viziju individualnog urbanog prevoza budućnosti – koncept Ami One.

Izvor: B92

Sreda, 20.02.2019.

13:45

Citroen se vraća imenu Ami i nasleđu

Ovaj mali gradski automobil, dužine svega 2,5 m, širine 1,5 m i visine 1,5 m, ima masu od 425 kg.

Pogoni ga električni motor, a maksimalna brzina je 45 km/h, što znači da u nekim zemljama za njega nije potrebna vozačka dozvola B kategorije. Električna energija skladišti se u litijum-jonskim baterijama ispod poda kabine, a potrebno je 2 sata da se potpuni napune na običnim javnim punjačima za elektroautomobile.

Kada su baterije pune, Ami One može da pređe do 100 km.
S obzirom da sva vozila na električni pogon od 1. januara moraju da emituju veštački zvuk pri malim brzinama, kako bi upozorili pešake na svoje prisustvo, Citroen je koncept opremio specifičnim generatorom zvuka koji menja ton u skladu sa brzinom automobila.

Ami One osmišljen je kao privatno vozilo, ali i kao auto koji će koristiti više osoba kroz takozvani car-sharing program.

Korisnicima bi bio ponuđen kroz mesečnu pretplatu, u koju su pored ostalog uključeni i održavanje baterija i besplatan parking. U Citroenu kažu da je koncept Ami One alternativa javnom prevozu u gradovima, ali i drugim malim prevoznim sredstvima kao što su bicikli ili električni skuteri.

Revoluciju koju bi Ami One uneo u urbani saobraćaj, francuski proizvođač poredi sa onom koju je svojevremeno doneo Citroen 2CV (popularni “Spaček”) kada je polovinom 20. veka velikom broju ljudi u Francuskoj, ali i drugim zemljama, omogućio jeftin i praktičan individualni prevoz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: