I posle dizelgejta – dizel

Uprkos dizel aferi i hajki na dizelaše koja se zahuktala 2018, Volkswagen je u Nemačkoj prošle godine gotovo udvostručio prodaju automobila sa ovom vrstom motora, kada su u pitanju privatni kupci.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.01.2019.

10:21

I posle dizelgejta – dizel

Volkswagen se vrlo brzo nakon dizelgejta fokusirao na razvoj ID familije električnih automobila, ali to ne znači da je odustao od starih, dobrih dizelaša.

Pokazalo se da ova proverena tehnologija, uz dobre performanse automobila i nisku potrošnju, i dalje privlači veliki broj kupaca na domaćem, nemačkom tržištu.

Tako su stanovnici Nemačke u 2018. pazarili gotovo dva puta više Volkswagenovih dizelaša nego godinu dana ranije (u ovu statistiku nisu uračunata vozila iz flotne prodaje kompanijama i državnim institucijama).

Kada se uračuna i flotna prodaja, Volkswagen je prošle godine povećao isporuke dizelaša u Nemačkoj za 4%, pa je njihovu udeo u prodaji dostigao 43%.
U Volkswagenu ovu vest objašnjavaju time da kupce u Nemačkoj dizelaši privlači zbog dobrih performansi, ali i male potrošnje goriva.

"Dizel tehnologija je za nas veoma značajna i biće veoma zastupljena i u godinama koje dolaze, naročito u vozilima koja prelaze velike distance", kaže Jirgen Stakman, član Upravnog odbora Volkswagena zadužen za prodaju automobila tog brenda.

Najnoviju generaciju Volkswagenovih dizelaša karakteriše i smanjena emisija ugljen-dioksida, tako da ovi automobili emituju i do 15% manje CO2 u odnosu na benzince slične veličine.

Nemački proizvođač tvrdi da nova generacija njihovih dizel motora emituje oko 10 g CO2 manje po pređenom km, u poređenju sa prethodnom.

Inače, Volkswagen je u 2018. širom sveta prodao ukupno 6.244.900 automobila sa svim vrstama pogona, uz rast od 0,2% na godišnjem nivou. Drugi brendovi u VW grupaciji, kao što su Audi, Škoda i Seat, isporučili su 1.812.500, 1.253.700 i 517.600 automobila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: