"Šarene cene" lekarskih pregleda za vozače: Razlika i do 1.000 dinara

Budući vozači trebalo bi dobro da se raspitaju pre nego što odu da izvade uverenje o obavljenom lekarskom pregledu. Cena ove usluge je oko hiljadu dinara jeftinija u nekim domovima zdravlja u centru Beograda u odnosu na pojedine prigradske opštine.

Izvor: Izvor: B92, Vodiè Zdravlje

Ponedeljak, 28.01.2019.

16:00

Foto: B92

Prema istraživanju koje je sproveo portal Vodič Zdravlje, najpovoljnije cene su u DZ “Zemun“, gde provera sposobnosti za B kategoriju košta 1.815 dinara. Za isto uverenje u Obrenovcu treba izdvojiti čak 2.850 dinara!

Među najpristupačnijim domovima zdravlja su “Vračar“ i “Voždovac“ sa 1.900 dinara, zatim “Savski venac” sa 2.000, dok ova usluga na Paliluli i Novom Beogradu košta 2.100 dinara.

U Rakovici je ovaj pregled 2.260 dinara , dok je na Zvezdari 10 dinara jeftiniji. Na Starom gradu treba izdvojiti 2.544 dinara, a u Lazarevcu 2.470 dinara.

Domovi zdravlja u Sopotu i Barajevu nemaju službe medicine rada, pa građani uglavnom odlaze u najbliže zdravstvene ustanove u drugim opštinama.

Lekarski pregled koji je neophodan za izdavanje rešenja obuhvata posetu oftalmologu, neuropsihijatru, psihologu i specijalisti medicine rada, koji na kraju daje zaključak o obavljenim pretragama.

U privatnim domovima zdravlja ovi pregledi, koji su neophodni za početak praktične obuke vozača, koštaju od 3.000 do 6.000 dinara.

Drastično se razlikuju i pregledi za C,D i E kategoriju. I tu je najpovoljniji dom zdravlja u Zemunu sa 2.978 dinara, dok je na Vračaru pregled 2.990 dinara.

Slede Voždovac i Savski venac u kojima budući vozači kamiona treba da izdvoje 3.000 dinara. Na Novom Beogradu pregled košta 3.430 dinara, a na Zvezdari i Starom gradu je 3.684 dinara.

U Rakovici je provera zdravstvenih sposobnosti 3.705, a na Paliluli 3.750 dinara.

Do 2006. godine postojao je jedinstven cenovnik preventivnih pregleda i usluga iz oblasti medicine rada za ceo Beograd, ali je ukinut. Domovi zdravlja sada sami formiraju cene, a upravni odbor ustanove odlučuje da li će one biti usvojene.

Svako je našao svoju računicu, pa su se u domovima zdravlja u centralnim gradskim opštinama odlučili da spuste cene da bi privukli korisnike, dok na periferiji Beograda, gde nemaju konkurenciju, zdravstvene ustanove traže više novca za istu uslugu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: