Na šta ovih dana treba da obratimo pažnju kada sedamo za volan? VIDEO

O tome kako trenutne vremenske prilike utiču na situaciju u saobraćaju i kako vozači treba da se ponašaju, za TV Prva govori Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.01.2019.

10:38

Na šta ovih dana treba da obratimo pažnju kada sedamo za volan? VIDEO

Na šta vozač treba danas posebno da obrate pažnju kada sedaju u svoje automobile?

Naš prvi savet ze sve vozače koji nemaju preku potrebu je da ne kreću na put kada su ovakvi vremenski uslovi. Rekli ste da je sneg padao tokom noći, a prema prognozi sneg će padati i tokom dana. Očekuje se 30 cm snežnog pokrivača... Oni vozači koji nisu u mogućnosti da odlože put, najbolje je da koriste puteve koji su prioritet u pogledu čišćenja, dakle državne puteve 1. reda.

Naravno, vozači moraju da imaju u vidu da je vožnja u ovakvim uslovima kompleksnija nego vožnja u takozvanim "letnjim uslovima", da zahteva veću opreznost, smanjenu brzinu, veće odstojanje i, naravno, obaveznu zimsku opremu.

Kada su lanci neophodni?

Lanci su neophodni, uglavnom, na onim putnim pravcima na prilazima planinskim turističkim centrima i na onim mestima gde je saobraćajnim znakom ta obaveza predviđena. U naselju nisu, nisu ni zabranjeni, tako da svo vozači koji se upućuju ka planinskim centrima, kao što su Kopaonik, Zlatibor, Stara planina... obavezno neka koriste lance.

Koji je najveći problem? Da li je možda taj ledeni pokrivač koji se stvara ispod snega, pa prevari vozače?

Naravno, led koji se formira u ovim uslovima utiče na dužinu zaustavnog puta, zbog toga je jako važno da se vozači kreću smanjenom brzinom zato što kočenje neće pomoći u ovakvim situacijama. Obavezno je veće odstojanje, manja brzina i ne menjati naglo pravac kretanja.

Tako ćete značajno smanjiti mogućnost da vam se dogodi saobraćajna nezgoda u ovakvim vremenskim uslovima.

Koji su saveti za gradsku vožnju? Ulice 1. i 2. prioriteta jesu očišćene, međutim lokalne ulice između zgrada mogu da naprave problem.

Dve stvari bih potencirao kada je reč o gradskoj vožnji. Za vozače, da smanje brzinu pogotovo kada prilaze pešačkim prelazima i da obrate pažnju na pešake koji su u velikom broju na kolovozu s obzirom da trotoari nisu prioritet kod čišćenja, to je kolovoz, a naravno i apel pešacima da obrate pažnju na vozače i da povedu računa jer ima leda na nekim mestima i na kolovozu i na trotoarima.

Koliko je bitno da se deca obezbede u toku vožnje?

Jako bitno, apelujem i ovom prilikom na sve roditelje koji prevoze decu da to čine na zakonom propisan način. Deca koja su niža od 135 cm moraju se voziti u bezbednosnom dečjem sedištu.

Česta su kočenja u ovim situacijama, zbog toga je jako važno da svi putnici u vozilu – i roditelji i deca - budu vezani sigurnosnim pojasevima.

Još samo jedan savet, oko mimoilaženja automobila i oko preticanja?

Naš savet je da se vozači u ovakvim situacijama ne odlučuju za preticanje bez neke preke potrebe. Kada je reč o mimoilaženju, velika je količina i snega i vode na kolovozu, što može uticati na ometanje vozača, tako da vozite smanjenom brzinom, držite odstojanje i biće sve u redu.

Pogledajte ceo prilog:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: