Revolucija na točkovima: Hyundaijev "hodajući" automobil VIDEO

Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu elektronike (CES) u Las Vegasu, korejski proizvođač predstavlja Elevate koncept futurističkog vozila koje može da odgovori na sve izazove terenske vožnje.

Izvor: B92

Utorak, 08.01.2019.

15:30

Revolucija na točkovima: Hyundaijev
Screenshot YouTube

Takozvani “hodajući automobil”, kako Hyundai opisuje ovaj koncept, podseća na vozilo kakvo smo viđali u SF filmovima.

Zamišljeno je pre svega kao vozilo koje bi se koristilo u spasilačkim misijama nakon prirodnih katastrofa koje za sobom ostavljaju ruševine (zemljotresa, poplava, cunamija...).

Koncept Elevate sastoji se od putničke kabine i 4 robotska produžetka na čijim se završecima nalazi po jedan točak. Ovakva koncepcija vozila omogućava vozaču da ga koristi kao regularan automobil, ali i da pomoću hodajućeg režima vožnje prelazi prepreke koje bi za klasične terence bile nepremostive.

Pogledajte video: Kako kažu u Hyundaiju, koncept Elevate u stanju je da "preskoči" zid/prepreku visine 1,5 metara i da pređe preko rova/kanala širokog 1,5 m. Za sve to vreme, zahvaljujući 4 nezavisna robotska produžetka, putnička kabina ostaje u potpuno horiziontalnom položaju.

Koncept Elevate takođe može da nađe svoju primenu i u mobilnosti osoba sa invaliditetom koje žive u objektima nepristupačnim regularnim putničkim vozilima.
Ovo vozilo na električni pogon koristi modularnu mehaničku platformu koja može da nosi raznovrsne nadogradnje, u zavisnosti od specifičnih potreba i situacija.

Elevate takođe može da se vozi kao i bilo koji drugi automobil i da pritom dostigne prosečne brzine tipične za autoputeve, a kada je u hodajućem režimu vožnje, u stanju je da simulira reptilski i hod sisara, objašnjavaju u Hyundaiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: